Koristite li VK – najpoznatiju rusku društvenu mrežu?

Korištenje Facebooka, Instagrama, Twittera i drugih poznatih društvenih mreža je postalo dio naše svakodnevnice. No postoji čitav niz društvenih mreža koje se jako popularne u svijetu, a da su u našoj sredini takoreći nepoznate. Danas vam predstavljamo VK, najpoznatiju rusku društvenu mrežu.


VKontakte, koji je sada poznat kao VK.com, daleko je najpopularnija društvena mreža u Rusiji, sa 447 miliona korisnika mjesečno (septembar 2017). U svojoj zemlji, on je nadmašio i Facebook i Twitter, i ima raznorodniju, manje urbanu klijentelu od obje mreže sa sjedištem u SAD-u. Globalno gledano, VK je rijetka, nezavisno stvorena društvena mreža koja dominira u zemlji u kojoj je kreirana, uprkos dominantnosti i proširenosti Facebooka u ostatku svijeta.

Popularnost VK kao mreže konstantno raste, a prema podacima koje je iznijela izraelska kompanija Simlar Web ovo je trenutno šesta najposjećenija društvena mreža na svijetu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

ВКонтакте
ВКонтакте homepage screenshot

Mrežu je osnovao Rus Pavel Durov 2006. godine, i prvobitno je trebala biti mreža namijenjena mladim ljudima, ali kasnije su je zbog jednostavnosti i popularnosti, počele koristiti i starije generacije. Može se koristiti na 83 svjetska jezika, uključujući i jezike koji se govore u našoj zemlji. Ipak, broj korisnika u našoj regiji je zanemarljiv. Najviše korisnika mreža ima u matičnoj Rusiji, te Kazakhstanu i Bjelorusiji.

Za razliku od Facebooka, račun se otvara lozinkom, koju korisnik dobije preko SMS-a i ne koristi se e-mail za otvaranje računa. VKontakte ima i podršku na Android i Symbian uređajima.

Društvene mreže su čuvene po svom potencijalu za zabavu, ali na drugom kraju spektra, politički aktivisti ih koriste za širenje retorike, vijesti i poziva na akciju. Kada je Putin krajem 2011. objavio svoju namjeru da se ponovo kandiduje za predsjednika, opozicione grupe su počele da se organizuju na VK, razmjenjujući vijesti, informacije, i ono što je bilo najopasnije po Putinovu stranu, počeli su da organizuju stvarne proteste u realnom životu. No, jasno vam je da je predsjednički aparat lako našao način da se izbori sa ovom pojavom.

Izbijanjem ukrajinske krize, VKontakte je opet postao poprište političkog aktivizma, što je u konačnici dovelo do zabrane sajta u maju ove godine, od strane ukrajinskih vlasti, u sklopu sankcija usmjerenih ka Rusiji. Prije zabrane, VK je bio najpopularnija društvena mreža u Ukrajini.

Značaj ove društvene mreže za svoju promociju su već prepoznale neke od najvećih svjetskih zvijezda poput Šakire, Erosa Ramacotija, Merilina Mensona i drugih.

Da li ste vi već imali priliku koristiti “ruski facebook”? Kakva su vaša iskustva?

(Nikola Kandić / STUDOMAT.ba)