Koledž Europe (College of Europe) objavljuje konkurs za akademsku 2019/20. godinu. Dostupne su mnoge stipendije koje u potpunosti pokrivaju troškove studija a finansirane su sredstvima Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske, Europske komisije i Europskoga parlamenta. Konkurs je otvoren do 16. januara 2019. godine.

Koledž Europe je najstarija i jedna od najprestižnijih visokoškolskih ustanova koja nudi poslijediplomski europskih studij. Koledž je utemeljen u Brižu u Belgiji 1949. godine na inicijativu Haškoga kongresa. Drugi kampus Koledža Europe utemeljen je 1992. u varšavskom Natolinu.

Već 25 godina kampus u Natolinu nudi jednogodišnji interdisciplinarni studij europejistike na engleskom i francuskom jeziku u kojem učestvuje oko 100 najutjecajnijih profesora i stručnjaka iz preko 25 zemalja. Studij nudi mogućnost učenja o procesu europskih integracija uključujući pristup iz više disciplina kao što su pravo, ekonomija i društveno-političke nauke. U akademskoj 2018/19. godini na Koledžu Europe u Natolinu studira 137 studenata iz 40 zemalja.

Tijekom akademske godine studenti učestvuju u dvije studijske posjete državama članicama Europske unije i susjednim zemljama. U prvom semestru tekuće akademske godine studenti su posjetili Ukrajinu a u drugom semestru će moći izabrati da putuju u Tunis; Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju; Litvaniju, Latviju i Estoniju; Gruziju i Armeniju; ili u Brisel i Luksemburg.

Poster Master of Arts in European Interdisciplinary Studies 2019 small

U drugom semestru studenti biraju specijalizaciju iz jedne od četiri ponuđene oblasti: EU Public Affairs and Policies, The EU in the World, The EU and its Neighbours, European History and Civilisation.

Studij na Koledžu Europe priprema stručnjake vodeći se potrebama javne administracije u državama članica Europske unije i zemljama obuhvaćenim Europskom politikom susjedstva (eng. European Neighbourhood Policy, ENP) kao i u drugim europskim zemljama, međunarodnim i nevladinim organizacijama i privatnom sektoru.

Više informacija o studiju, procesu prijema i upisa i stipendijama možete naći na stranicama:

Informacije o stipendijama Ministarstva vanjskih poslova dostupne su ovdje.