Konferencija “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost”

Još jedna konferencija u najavi za 12.03.2019. godine, u Sarajevu, koja se tiče novinarske solidarnosti.


Pozivamo vas na konferenciju o temi “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost”, koju organizuje grupa građanki sa Ornelom Čolić kao projekt menadžericom u okviru IMEP projekta. Konferencija će se održati 12. marta 2019., u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu (Gazi Husrev-begova 46) sa početkom u 10:00 časova.

Koliko puta ste čuli, vidjeli i pročitali o napadima na novinarke? Više od polovine verbalnih, fizičkih i sudskih tužbi se odnosi na novinarke i žene u novinarstvu. Kako i koliko podrške imaju i da li su podržane od strane kolega, Udruženja BHN i javnosti? Zašto baš žene budu u tolikoj mjeri izložene napadima, uvredama i tužbama? Koji su uzroci takvim napadima i kako to utječe na njihovu profesionalnost i rad uopšte? Šta odgovorni rade da bi se takva praksa spriječila? Slušat ćemo i pitati novinarke, žene u novinarstvu, Udruženja, “napadače” i govoriti o tome, aktualizirati probleme žena u novinarstvu putem okruglih stolova i klipova koji će javnost podsjetiti na težinu zadataka koje žene u novinarstvu obavljaju i pod kojim uslovima, pritiscima, prijetnjama to one rade.

Potrebno je da potvrdite svoje sudjelovanje najkasnije do 11.03.2019. godine na email: ena.colpa@gmail.com ili na ornelacolic@yahoo.com.

Snimit ćemo mini intervjue sa ženama, novinarkama, koje su doživjele te napade, emitovat ćemo ih kao vijesti i skrenuti pažnju na sve vidove ugrožavanja njihovih sloboda, te da li su dobile podršku novinarske zajednice baš kao i javnosti.

Ukoliko ste zainteresovani, agendu konferencije možete pronaći ovdje: Agenda konferencije “Žene u novinarstvu i novinarska solidarnost”.

 

(STUDOMAT.ba)


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

Irma Ahmetspahić
Studentica prve godine prvog ciklusa studija na Fakultetu političkih nauka UNSA, odsjek žurnalistika. Ni manje ni više. Uživam u svijetu medija. Pisanju. Slobodi. Volim košarku, kafu i crnu boju. Uvijek imam olovku i papir.
X