Na današnji dan: Ženom se ne rađa, ženom se postaje

Svim ženama, damama, današnji dan želimo čestitati, srdačno. Ali studenticama želimo poručiti i više od toga. Uspjeh i borbu, potporu i snagu. Naročito onima koje njihovi očevi danas ne grle, nego kažu kako su tu gdje jesu da bi postale žene vrijedne spomena.


toc.ba
toc.ba

Današnji dan, pa i ovaj tekst, tekao bi pričom o uspješnim ženama kroz historiju. Ženama feministkinjama, onima koje su prije nas smjele podići glas i tražiti svoja prava, tražiti da se doista obilježava Međunarodni dan žena. Ja bih izašla iz tih ograničenja, pogledala preko, pogledala očima mladih žena, studentica i onih koje kroje sadašnjost i budućnosti pišu historiju. Pričala bih glasom hrabrih i odvažnih mladih žena koje su osnažene i sposobne iznijeti svoj stav o Danu žena u 21. stoljeću. Prije svega, voljela bih i danas da im pružim znak potpore, da im kažem da nisu nikad ni za jedno vlastito mišljenje premlade, neiskusne i da čekanje nije način ostvarenja. Ali pokušaji, izneseni stavovi i udio u izgradnji bolje feminističke strukture, nižu stepenice neophodne na putu do uspjeha.

Poznatom izjavom ženom se ne rađa, ženom se postaje, Beauvoir, jedna od onih, pomenutih isticajnih žena historije, feministkinja i spisateljica, u ostavštinu nam je, kao nositeljicama epiteta ‘ljepši spol’ dala neophodno štivo, koje ovim putem iskreno preporučujem. Radi se o knjizi Drugi spol’, odnosno izvorno ‘The Second Sex’ poslije koje vaša ženstvenost zasigurno zaživi u ozbiljnijem svjetlu i rasprave u vašoj glavi postaju burne, skandalozne i dovoljnog intenziteta da od djevojčice koja šeće u vama, bez ustezanja izrodi ženu.

53599750 406056480196194 6824115945674375168 n
Jasmila Talić-Kujundžić, psihologinja. Prigoda: Euro-Med Women Network

Beauvoir je ukazala na činjenicu da je ženski spol određen ne biološkom već društvenom definicijom, te da se shvaćanje sebe kao žene formira pod utjecajem okoline. Prema de Beauvoir, žene su definirane kao ‘drugi spol’ od strane patrijarhata pripisivanjem lažne aure ‘misterije’, a stereotipiziranje u društvu uvijek provodi dominantna grupa. Ona kritizira klasifikaciju prema kojoj je muškarac apsolutan i transcendentan, a žena nedovršena i osakaćena.

Lijepo se osloniti na historijat i sve pouke koje godine nakon toga povlače za sobom, ali to ostaje u mislima, a mi, živimo danas, djelujemo danas, sada imamo priliku i možda ko zna kad ponovno, što je ekipu našeg portala ponukalo da danas popriča sa pojedinim studenticama, u ovom slučaju, Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje ‘Šta za vas predstavlja današnji dan‘, mlada, perspektivna i ambiciozna studentica prve godine, Adna Sušić iz Bihaća, ljubazno nam je uzvratila tezom kako smo svi itekako upućeni u povod obilježavanja ovog datuma, iako je, kako kaže, on danas uglavnom postao izvorom profita mnogima, čime se zaboravlja na njegov pravi smisao, svrhu i značaj.
Po mom mišljenju, današnjem danu bi trebalo pridati mnogo veći značaj, za što postoji nebrojeno mnogo načina, od samo pukog kupovanja cvijeća upravo osmog marta, djevojkama, majkama, suprugama i sestrama, koje nepoštovanje u većini slučajeva dožive već dan poslije. Osmi mart je dan kada treba da slavimo svu prošlost, sadašnjost i budućnost žena koja dolazi i za koju se nadamo da je mnogo svjetlija od ove trenutne.

Allmoviephoto
Allmoviephoto.com

Hava Veladžić (22), studentica komunikologije, istakla je kako današnji dan i svaki trenutak u naredna, barem nepuna 24h, živi posebnom aurom, blještavom i senzacionalnom, uviđajući koliko je poštovanje prema ženskoj populaciji postalo precijenjeno, a ne nužno.

Bez obzira na činjenicu kako žene zaslužuju poštovanje, razumijevanje, pažnju i tretman dodatne ljubaznosti i svaki drugi dan, naporedo pružajući isto onima koji se za to i pobrinu, a ne samo u prazničnom duhu, i dalje me raduju mali znaci pažnje mojih prijatelja, suradnika na poslu, kolega s fakulteta ili prodavača u trgovinama. I udaljena od doma i svog najvećeg muškog čuvara, oca, osjećam pažnju koja mi drži raspoloženje na nivou do isteka ovog dana definitivno, a sutradan, tražim nove razloge.

Te studentice, i mnogobrojne druge, danas su možda po prvi put udaljene od očevih zagrljaja, čestitki i ruže koju godinu za godinom nisu propustile. To su ruže koje su heroji njihovih života poklanjali s osmijehom i pažnjom, kako bi se iste osjećale sigurno, imale pored sebe muškarca, kog smatraju partnerom, ili ne. Tom su se utočištu uvijek mogle vraćati. Pa tako i na današnji dan, sve do danas. A danas su samostalne, danas su prepuštene čestitkama slučajnih prolaznika ili ružama koje će im ponuditi besplatno u šoping centrima, zagrljajima bliskih kolega i osmijesima kojima su popraćene na ulicama sarajevskog starog grada.

SARAJEVO
Sarajevo-x.com

Danas je šeher njihov mir, ljubaznost asistenta na predavanjima razlog za ugodno raspoloženje i kafa s prijateljicama koje isto osjećaju, jedan više putokaz ka uspjehu. Nema toga što ne možete. Nema nepremostive prepreke. Ne postoji dovoljno teška borba vrijedna odustajanja. Budite heroine svog života i ostajte jake.

Još nešto bih vam poručila, poslije predavanja, odite u Alta Shopping Centar u periodu od 15-19h i odaberite poklon za sebe, počastite se besplatno, studentski. I ne zaboravite blistati svojom jedinstvenošću, i danas i sutra.

(I. Ahmetspahić/STUDOMAT.ba)