Koliko je vremena potrebno da se svlada strani jezik?

Učenje nekog stranog jezika u današnje se vrijeme podrazumjeva, najčešće od malih nogu kada djeca najbolje usvajaju gradivo. Ako se pak neka odrasla osoba odluči na učenje, nezaobilazno je razmišljanje o vremenu potrebnom za svladavanje stranog jezika.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Svjesni ste da je za to potrebno nekoliko čimbenika, među kojima su: trud, samostalna primjena naučenog, postavljeni ciljevi i urođeni talent za učenje jezika. No ne dajte se obeshrabriti, talent je potrebno aktivirati, a ne očekivati da će znanje doći samo. Ako pohađate školu stranih jezika, svaki će vam profesor reći da je najbitnije “okružiti” se jezikom kojeg učite – čitajte tekstove, gledajte filmove i naučeno znanje primjenjujte kad god ste u mogućnosti.

Advertisements

Senzacionalistički naslovi u kojima se ljudima nudi da za 3 dana, 17 ili pak 30 dana  nauče jezik su, pretpostavljate – marketinški trikovi. Mozgu je potrebno vremena da preradi nove informacije, a intenzivni tečajevi najčešće ne daju tako dobre rezultate. Zato je najbitnije je biti uporan i strani jezik korisititi u svakodnevnom životu.

Prema nekim informacijama, potrebno je 400 sati učenja da bi se svladao neki jednostavniji jezik čija su nam pravila već otprije poznata, dok se ta brojka povećava ako je riječ o jeziku koji je kompliciraniji za učenje.

Početak nove akademske godine idealno je vrijeme za nove početke, a ako ste se odlučili za svladavanje nekog stranog jezika, želimo vam puno sreće i uspjeha.

I ne zaboravite onu staru izreku: “Koliko jezika znaš, toliko ljudi vrijediš!”

(Karla Gardavski / STUDOMAT.ba)