Kako uštedjeti novac: Upoznajte japansku metodu Kakeibo

Kakeibo, izgovarano "kah-keh-boh", prevodi se kao "finansijska knjiga domaćinstava". Izmislila ga je 1904. godine žena po imenu Hani Motoko, značajna po tome što je bila prva japanska novinarka u Japanu. Kakeibo je jednostavan, neobičan pristup upravljanju svojim finansijama.


woman putting money into red packet for lunar new year

Neki se ne bore s pretjeranim troškovima i mogu živjeti zadovoljavajući život sa samo osnovnim stvarima, a mnogi bi se ljudi složili, promjenu loših financijskih navika nije lako učiniti – dijelom i zbog toga što su naše navike potrošnje duboko cementirane u svakodnevici, a čin trošenja uključuje i emocionalni aspekt od kojeg je teško odvojiti se.

Srećom, posljednjih 116 godina kakeibo je bio učinkovit u pomaganju ljudima da donose pametnije financijske odluke.

Nema tehnologije – samo bilježnica i olovka

Kao i svi proračunski sustavi, i ideja kakeibo je tu da vam pomogne shvatiti vaš odnos s novcem tako da vodite knjigu svega što dolazi i odlazi.

Kakeibo, međutim, razlikuje to što on ne uključuje softver za proračun, programe ili Excel listove za proračun. Slično kao i bullet journaling, naglašava važnost fizičkog zapisavanja stvari – kao meditativnog načina obrade i promatranja vaših navika potrošnje.

Istraživanje je iznova i iznova dokazalo brojne prednosti pisanja rukom: može vam pomoći da napravite pozitivne promjene potičući vas da budete prisutniji i svjesniji, istovremeno priznajući uzroke vaših loših navika, prenosi manager.ba

Prema metodi kakeibo, prije kupnje bilo kojih nebitnih predmeta – ili stvari koje kupujete na impuls, morate postaviti sebi sljedeća pitanja: