Kako učiti efikasno: Pročitajte 12 tajni za uspjeh

Pravilna organizacija i priprema za testove i ispite može značajno utjecati na akademski performans. Učinkovito učenje počinje ispravnim stavom - optimističan pristup može preusmjeriti proces učenja sa kazne na priliku za učenje, a u nastavku pročitajte i 12 načina kako.


Ready to study hard. Happy nerd woman in library. Book lover
Iustracija: Envato

1. Organizujte se

Uvijek nosite planer domaćih zadaća. Unošenje domaćih zadataka, projekata, testova i zadataka čim budu dodijeljeni osigurat će da se na njih ne zaboravi.

2. Obratite pažnju na času

Važno je koncentrisati se i izbjegavati smetnje dok profesor govori. Vježbajte aktivno slušanje koncentrišući se na ono što se govori i pišite bilješke vašim riječima. To će vam pomoći da budete sigurni da čujete (i razumijete) ono što se uči na satu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

3. Klonite se smetnji

Smetnje su svuda – od mobilnih telefona preko društvenih mreža do prijatelja. Budite svjesni šta vam odvlači pažnju na času i znajte kako se kloniti tih smetnji. Izbjegavajte sjedenje pored prijatelja ako znate da će vam odvratiti pažnju. Isključivanje mobilnog telefona pomoći će vam i da obratite pažnju na vašeg profesora.

books on a blue background

4. Uvjerite se da su bilješke potpune

Pisanje jasnih i potpunih bilješki na predavanju pomoći će vam u obradi informacija koje učite. Ove bilješke će također postati bilješke za proučavanje koje se mogu ponoviti prije testa. Razgovarajte s prijateljima ili profesorom ako ste propustili čas kako biste bili sigurni da su vaše bilješke potpune.

5. Postavite pitanja ako ne razumijete

Podignite ruku i postavljajte pitanja ako nešto ne razumijete. Ako vam nije ugodno pitati pred svima, napišite sebi podsjetnik za razgovor s nastavnikom nakon sata.

6. Sastavite raspored/plan učenja

Prilikom sastavljanja rasporeda učenja pogledajte vaš planera i razmislite o tome šta trebate postići. Razmislite o vrstama pitanja koja će biti na testu i temama koje će biti obrađene kako biste znali na šta se trebate usredotočiti. Postavite posebne ciljeve za svaku sesiju učenja, na primjer koliko ćete tema obraditi do kraja sesije.

Student table and studying from home

7. Svake večeri pregledajte bilješke sa časa

Pregledajte i proširite bilješke s časa. Pregledanje bilješki pomaže premještanju materijala naučenog iz kratkoročne memorije u dugoročnu memoriju, što će vam pomoći naredni put kada budete imali veliki test.

8. Razgovarajte sa profesorima

Profesori su tu da vam pomognu da date sve od sebe. Razgovarajte sa svojim profesorom i zatražite pojašnjenje ili dodatnu pomoć ako vam zatreba prije testa. Preuzimanje inicijative za traženje pomoći uvelike je važno s profesorima!

9. Odredite područje za učenje

Najbolje mjesto za učenje je mirno, dobro osvijetljeno i u području s manje saobraćaja. Pobrinite se da postoji jasan radni prostor za učenje i pisanje. Svačije potrebe su različite, pa je važno da pronađete mjesto koje vam odgovara.

Student studies accessories

10. Učite u kratkim sesijama

Svakih 30 minuta koje učite, napravite kratku pauzu od 10-15 minuta kako biste se napunili. Kratke sesije učenja su učinkovitije i pomažu vam da najbolje iskoristite vrijeme za učenje. Saznajte više o uspješnoj pauzi za učenje.

11. Pojednostavite bilješke za učenje

Učinite učenje manje preteškim zgušnjavanjem bilješki sa časa. Podcrtajte ili istaknite ključne riječi. Izradite vizualna pomagala kao što su grafikoni, mreže priča, mape uma ili obrisi za organiziranje i pojednostavljivanje informacija i lakše pamćenje.

12. Učite u grupi

Rad s kolegama u razredu potiče interaktivno okruženje koje vas održava angažiranim. Ovo vam daje priliku da testirate vaše znanje s drugima, provjerite jedni druge o sadržaju i međusobno si povećate samopouzdanje.