SPUS se pohvalio usvojenom inicijativom, a onda se u komentaru javio profesor Marjanović

Prema riječima profesora Marjanovića usvojena inicijativa nije inicirana zahtjevima SPUS-a.


marjanovic

Vlada Kantona Sarajevo je podržala inicijativnu prof. dr. Marjanovića da se obezbijede sredstva za finansiranje samofinansirajućih studenata koji su položili sve ispite u prethodnoj akademskoj godini i to sa prosjekom 8.0, o čemu smo već pisali na našem portalu.

Vlada KS će finansirati studente koji su položili sve ispite i ostvarili prosjek 8.0

Ovu obavijest na svojoj Facebook stranici objavio je Studentski parlament Univerziteta uz Sarajevu uz sljedeći opis:

 – Ministarstvo za nauku, visoko obrazovanje i mlade podržalo inicijativu za finansiranje studenata koji su ostvarili prosjek iznad 8.0, što smo kao studentski predstavnici tražili! Nastavljamo aktivan rad na realizaciji ostalih zahtjeva. Pratite naše zvanične stranice za adekvatne i tačne informacije. 

Međutim, nekoliko sati nakon objave u komentar se javio profesor Marjanović rekavši kako je to njegova inicijativa te da SPUS nije poslao nikakav zvaničan zahtjev Skupštini KS-a za njeno usvajanje.

Komentar profesora Marjanovića vam prenosimo u cjelosti:

 – Uvažene mlade kolegice i kolege iz SPUSa. Raduje me da ste zadovoljni rezultatima inicijative koju sam podnio na prošloj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo. S tim u vezi želim samo da potvrdim da ova inicijativa nije inicirana vašim zahtjevima, niti da ste svojom aktivnošću na bilo koji način doprinijeli da se ista pokrene i usvoji. Sličnu inicijativu je podnio kolega Okerić prošle godine i ona nije bila inicirana vašim radom. U oba slučaja se radi o vašim kolegicama i kolegama, primarno sa medicinskog fakulteta, koji su se našli u nezavidnoj poziciji prvo odlukama prethodne vlade o bezuslovnom upisivanju u narednu godinu, a nakon toga i neusvajanjem nacrta Zakona o visokom obrazovanju. S tim u vezi mogu da primjetim da je vaša organizacija bila jako glasna u borbi protiv ovoga nacrta, te je indirektno (nadam se ne i ciljano) vaše kolege dovela u ovu poziciju. U svakom slučaju drago mi je da podržavate ovo rješenje, te kao predsjedavajući Komisije za obrazovanje i nauku Skupštine Kantona Sarajevo vas pozivam da me slobodno kontaktirate sa svakom vašom inicijativom, jer to, u ovom novom sastavu (za razliku od vaših kolega iz prethodnog saziva) nikada niste zvanično učinili. Srdačni pozdravi!