Psiholozi su specijalisti koji nam pomažu u rješavanju problema, prevladavanju strahova i sređivanju naših osjećaja kako bismo bili mirni i zdravi. Ali i oni su ljudska bića i ponekad se moraju nositi sa sopstvenim stresom.

U nastavku pročitajte neke metode koje čak i profesionalci koriste kako bi smanjili svoj stres.

Zapišite sve što vam padne na pamet.

John Duffy, klinički psiholog i autor knjige o odrastanju tinejdžera, kaže: “Da bih smanjio stres, pravim bilješke. Misli, situacije, odnosi sa ljudima, ideje o članku. Zapisujem i dajem strukturu svemu što mi padne na pamet. Ovaj kreativni proces je zaista od pomoći jer zaboravimo na probleme, glava nam postaje bistra, napetost opada. Nakon toga mogu stvari vidjeti iz drugačije perspektive. ”

write 1575844666

Budite izbirljivi kada kupujete sastojke za jelo koje želite kuhati.

Psihoterapeut, pisac i učitelj Jeffrey Sumber koristi takve metode za suočavanje sa stresom:

„Kad se osjećam depresivno, volim jesti. Ali to bi trebala biti zdrava hrana ili jelo koje nikad prije nisam napravio. Provodim puno vremena u kupovinu birajući sastojke. Zatim ih pažljivo isiječem, pripremim preljeve i polako jedem jelo. Rezultate često objavljujem na Facebooku kako bih zadivio prijatelje! ”

cooking 1575844727

Zategnite sve mišiće.

Američki psihoterapeut Kevin Chapman koristi metodu progresivnog opuštanja mišića koja je razvijena 1920. godine.

Ideja je jednostavna: snažno opuštanje dolazi nakon svake jake napetosti. 10 sekundi napetnosti mišića a zatim fokus na osjećaj opuštenosti tokom 20 sekundi. Ukupno je potrebno 200 vježbi za sve mišićne grupe. Samo ne zaboravite obratiti pažnju na svaku mišićnu grupu.

hand 1575845028

Reagirajte pravilno ili nikako ne reagujte.

Psihologinja Susan Krauss Whitbourne ne bori se sa stresom. Ima posebnu mantru koju ponavlja kada upadne u stresnu situaciju. Kaže, “Mogu promijeniti situaciju, ali ne mogu promijeniti svoju reakciju.”

Pozitivna reakcija na negativnu situaciju pomaže izbjeći stres pa čak i steći neko iskustvo ako to tretirate kao izazov. Možete učiti i na svojim greškama.

reaction 1575845088

Zaustavite tok svojih misli.

Psiholog Martin Seligman preporučuje jednu jednostavnu i popularnu metodu koja pomaže raščistiti glavu.

Pljesnite rukama i vičite: “Stani! Razmislim kasnije!“ Koristite takve trikove da zaustavite ciklus misli, ne misite o problemu na neko vrijeme i pokušajte preusmjeriti pažnju na nešto drugo.

thinking 1575845377

Provedite jedan sat upražnjavajući svoj hobi i stvari koje volite.

Psihoterapeutkinja Amy Przeworski preporučuje razdoblje kada možete raditi sve što želite. Čitajte, crtajte, kuhajte, vježbajte – što god vas čini sretnim. Nema posla, odgovornosti, negativnih misli, ne smije vas ništa uznemiriti.

painting 1575845397

Stimulirajte živce.

Toni Bernhard predlaže neobičnu, ali efikasnu metodu koja se zasniva na fiziologiji. Pomičite usne kažiprstom. Ovaj pokret vam pomaže da se smirite.

finger lips 1575845304

Isprobajte različite klasične metode.

Naravno, postoje klasični načini da se riješite stresa koji jednako dobro funkcioniraju.

Na primjer, Deborah Serani, klinička psihologinja i autorica knjige Živjeti s depresijom, pokušava dati svome tijelu sve što mu treba. „Koristim sve što dira u moje osjećaje. Na primjer, mogu sjediti u svom automobilu i slušati džez na radiju, crtati, opustiti se u vrućoj kadi ili uživati ​​u izvrsnom i ukusnom čaju.”

herbal tea 4232777 960 720

Terapeutkinja Joyce Marter koristi metodu uobičajenu za članove AA: da biste očistili svoje misli, morate učiniti nešto korisno. Na primjer, očistite radni prostor, perite posuđe i tako dalje. Glavno pravilo je da bi vam trebalo pomoći u privlačenju pažnje i odvratiti vas od razmišljanja o onome što vam izaziva stres.

Psihologinja Susan Newman smatra da nema boljeg antidepresiva od naših prijatelja, a doktorica Stephanie Sarkis okreće se jogi, sportu ili samo odmoru i snu.

Koja metoda vam se najviše dopala? Imate li svoj jedinstveni način rješavanja stresa? Podijelite s nama!


Kako smanjiti stres?

1. Organizujte svoje vrijeme i obaveze pametno.
2. Vježbajte i hranite se zdravo.
3. Dajte si oduška: pogledajte omiljenu seriju, pročitajte knjigu i imajte hobi.
4. Pozitivno razmišljajte i ne shvatajte sve previše ozbiljno.
5. Okružite se pozitivnim ljudima.
6. Probajte i neke alternativne metode poput joge i meditacije.
7. Ako koristite lijekove za ublažavanje stresa, neka to obavezno budu biljni preparati koji ublažavaju stres efikasno, ali ne izazivaju ovisnost.

alora knjiga

Muče te ispitna groznica i stres? Alora vam može pomoći da uklonite napetost, date svoj maksimum i postignete najbolje rezultate na ispitima! Posjeti www.alora.ba.