Nova godina se svuda drugačije dočekuje

Doček Nove godine se u raznim dijelovima svijeta razlikuje u mnogim stvarima. U pojedinim zemljama doček je praćen i veoma zanimljivim običajima.


02174815 hong kong tatler new years eve 2020 dining parties cover 2000x1336 810x541

Predstavljamo vam najzanimljivije običaje dočeka Nove godine.

U Grčkoj se siječe kolač

U Grčkoj se tradicionalno, u novogodišnjoj noći siječe kolač u kome se nalazi skriveni novčić koji prema vjerovanju donosi sreću onome ko ga pronađe. Prvo parče kolača je za malog Isusa, drugo za oca kuće, a treće parče za kuću, prenosi mreza-mira.net.

Prema vjerovanju, ukoliko se u trećem parčetu nađe novčić to znači da će te godine rano doći proljeće, a porodica može očekivati sreću tokom cijele godine.

Brazilci na dočeku u bijelom

U Brazilu se Nova godina dočekuje pored okeana. Brazilci imaju običaj da je dočekuju obučeni u bijelu odjeću. Ona simpbolizuje sreću i mir. Nakon slavlja u ponoć, vatrometa i večere, odlazi se na plažu kako bi se preskakalo “sedam talasa”, bacalo cvijeće u okean ili palile svijeće da bi Nova godina donijela sreću i bogatstvo.

Kinezi sklanjaju noževe iz kuće

Prema vjerovanju u Kini, crvena boja je boja koja donosi sreću i veselje, pa je upravo ova boja dominantna i za doček Nove godine.

Pripremanje za novogodišnju noć podrazumjeva i sklanjanje svih noževa iz kuće na 24 sata kako se niko ne bi povrijedio jer bi ta nezgoda značila da je jedna osoba “presjekla”, odnosno spriječila sreću cijele porodice u novoj godini.

(STUDOMAT.ba)