Kako se motivisati i lakše učiti? Pročitajte savjete

Završni ispiti se bliže, a motivacija nije ni na vidiku. Možda je pravo vrijeme da razmisliš o par stvari koje mogu postati tvoj okidač za motivirano učenje.


studying 1591359912 e1591359933516

Nedostatak motivacije za učenje i spremanje ispita, vrlo često može postati korijen problema koji uzrokuje podbacivanje na testu, ili dugoročnu nevoljkost za radom, koja bi u najgorem slučaju rezultirala napuštanjem studija.

Niti jednom studentu takvi učinci nisu u cilju, stoga bi bilo korisno da što prije razmislite o nekoliko bitnih stvari:

1. Zašto odlažete zadatke?

Prokrastinacija je složen problem koji može imati mnogo različitih uzroka. Neki od najčešćih su: uvjerenost da ne možete obaviti ono što je pred vas stavljeno, ili pak vjerujete da imate sasvim dovoljno vremena da počnete i “sutra”, problem može biti i nezainteresovanost za određeni predmet ili bojkot prema profesoru koji tako izražavate, ili možda jednostavno čekate “savršeno” vrijeme. Savjet bi bio da provedete malo vremena razmišljajući o stvarima koje dovode do odlaganja vaših obaveza, nakon što otkrijete u čemu se problem krije, kasnije će biti lakše fokusirati se na njegovo otklanjanje.

2. Zašto želite dobre ocjene?

Jedan od najboljih načina da se motivirate za studij jest imati vrlo jasne predodžbe zašto želite dobiti dobre ocjene. Napravite popis razloga zbog kog vam je akademski uspijeh bitan. Kada osjetite da vaša motivacija presušuje pogledajte svoju listu kvalitetnih razloga zbog kojih su vam dobre ocjene potrebne, neki od njih zasigurno će biti pokretač ka knjizi. Ipak ako je vaša lista prazna i ne možete se sjetiti niti jednog valjanog razloga, možda je pravo vrijeme da se suočite sami sa sobom i upitate da li uopće želite završiti studije.

3. Ne očekujte da budete motivirani sve vrijeme

Paradoksalno, ali jedan od najboljih načina za rješavanje nedostatka motivacije je prestati očekivati da se sve vrijeme osjećate motivisano. Činjenica je da je to nemoguće i da svi imaju svojih uspona i padova, dobrih i loših dana. Bez obzira koliko voljeli svoj posao ili studijski program koji pohađate bit će dana kada želite ostati u krevetu i gledati Netflix, a tada do izražaja dolaze dobre radne navike koje je bitno steći. Stoga, nemojte biti razočarani ako niste konstantno motivisani – niko nije, ali nađite načina probuditi motivaciju i u kišnim danima kad je pospana.

4. Podsjetite se: Ovo neće trajati zauvijek!

Učenje za ispite može se činiti kao beskrajni maraton, ali činjenica je da postoji taj krajnji datum. Podsjetite se na to, posebno u danima kada se osjećate preplavljeno obavezama ili nemotivirano. Govoreći sebi da “ovo neće trajati zauvijek” omogućit će vam da se usredotočite na svjetlo na kraju tunela.