Kako se iz ljetnog feelinga vratiti u život studenta

Ljeto je vrijeme kad puštamo mozak na pašu i ni najmanje ne mislimo na obaveze. No, kako se bliže ispiti i početak faksa vrijeme je da se vratimo u studentsku stvarnost.


Nije uvijek jednostavno probuditi se iz ljetnog sna i vratiti se u stvarnost. To najbolje znaju oni koje čeka učenje za jesenske ispite i njihovo polaganje. Ako si i ti jedan od tih, donosimo ti nekoliko savjeta koji će ti pomoći da lakše preživiš povratak u studentski život, prenosi x-ica.com.

Advertisements

Počni planirati svoj dnevni raspored

Najčešći problem koji muči studente jest organizacija vremena. Loše upravljanje vremenom tvoj je najgori neprijatelj. Prvo što će ti pomoći u tome je planer. Žongliranje s vremenom možda je naporno, ali je uz dobru organizaciju itekako moguće. Dakle, u svoj planer zabilježi satnicu učenja, datume ispita, ali i obaveza koje nisu vezane uz fakultet.

Budi se ranije

Svatko se ulijeni kad dođe ljetni odmor od fakulteta i fakultetskih obaveza. Vjerojatno najteža stvar koju moramo napraviti jest ranije ustajanje. Trebat će ti neko vrijeme da se navikneš, ali i to će doći. Pokušaj svakog jutra ustajati u isto vrijeme, kako bi ti što prije ponovno prešlo u naviku. Osim jutarnje budilice, nemoj zaboraviti ranije leći – barem prije ponoći.

Pospremi radni stol

Bez organizacije nema rezultata. Ne možemo raditi u neredu pa prije početka učenja pospremi svoj radni stol i sve ostalo što te okružuje. Ništa te ne smije ometati, a i učenje će lakše ići ako u tvojoj sobi vlada red.

Advertisements

Uvijek imaj pauzu za jelo

Hrana je dobra za mozak i koncentraciju pa učenje nije toliko učinkovito na prazan želudac. Ako nisi u prilici pojesti pravi zdravi obrok, uvijek kraj sebe imaj neku čokoladicu da ti podigne energiju.

Ostavi sebi vremena za odmor

Ako si i ti jedan od onih koji u ljetnim danima nisu nimalo učili i potpuno zapostavili svoje obaveze vezane uz polaganje ispita, vrijeme je da ubaciš u višu brzinu. Međutim, ipak se nemoj preforsirati. Uvijek uzmi pauzu između učenja, odmori se barem dvadesetak minuta. To će ti biti dovoljno da povratiš energiju i budeš spreman za daljnje učenje.

Eliminiraj sve što bi ti moglo smetati

Tijekom učenja iz svoje blizine makni sve što bi te moglo ometati. Tu podrazumijevamo televiziju, mobitel, laptop, računalo i ostale slične gnjavatore.

(STUDOMAT.ba)