Kako pridobiti poslodavca da vas zaposli čim se otvori nova prilika?

Kandidatima na razgovoru za posao sigurno nije lako – procjenjuje ih se, ispituje, uspoređuje i iskušava. Ne znaju imaju li najbolji CV i ono nešto zbog čega će poslodavac izabrati upravo njih između desetaka, pa čak i stotina drugih.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

No, nikada ne razmišljamo, pogotovo ako se nismo našli u toj poziciji, da ni onima koji sjede s druge strane stola nije nimalo lako odabrati i odlučiti. Poslodavci upoznaju puno mladih, pametnih, talentiranih i ambicioznih ljudi željnih posla i dokazivanja. Ne mogu svima dati posao, već u nekoliko razgovora moraju odlučiti ko je najbolji kandidat za njihovu kompaniju, a ostalima jednostavno saopštiti da nisu zadovoljili, ali da njihov CV ostaje u bazi podataka ako se pokaže potreba za novim kadrovima.

Kako reagovati kada dobijete odbijenicu za posao?

Neki poslodavci odbijenice kandidatima šalju mailom, pa čak da se radi i o onim ustaljenim, tipiziranim odbijenicama, koje se sistemski svima šalju iste, taj proces svejedno nije ugodan.

Elana Lyn, savjetnica za karijere i lifestyle bloggerica kaže kako je i sama poslala puno takvih mailova u kojima je morala ljudima objasniti da nisu dobili priliku, no samo je na jedan takav mail dobila odgovor. Naravno, takav događaj joj se urezao u pamćenje jer je odgovor te djevojke, prema Elaninu mišljenju, pokazao njezin karakter i dozu zrelosti iako nije dobila posao.

Djevojci koja je poslala odgovor, to se i isplatilo. Kada je iduće radno mjesto otvoreno, Elana ju je kontaktirala i ponudila posao pripravnice koji je djevojka i prihvatila. Potom je Elana promijenila kompaniju i istu djevojku ponovo “povukla za sobom” kada se u toj kompaniji upraznilo radno mjesto.

Dakle, šta zaključiti? Kada dobijete odbijenicu za radno mjesto nakon odrađenog intervjua, vjerujemo da vas preplavi osjećaj poraza, razočaranja ili ljutnje, što je posve normalno. No, jednako tako, trebali bismo uvesti nešto što kod nas nije baš običaj, a to je zahvala za pruženu priliku da se predstavite i pokažete svoje kvalifikacije.

To ne treba biti predugačak mail, no možete istaknuti kako ste puno dobili učeći o potencijalnom radnom mjestu te kako će i to biti vrijedno iskustvo za vas. Također, poželjno je navesti da ćete se i dalje javljati na njihove konkurse jer ste jako zainteresirani za rad u njihovoj kompaniji te poželjeti sreću u pronalasku pravog kandidata. U svakom slučaju, budite sažeti jer niko ne voli duge monologe.

Upravo zbog toga što ovakvi potezi nisu česti, a poslodavci na njih nisu naviknuti, možete se istaknuti u masi drugih, pogotovo ako na intervjuu niste ostavili loš dojam. Poslodavac će u najmanju ruku cijeniti vašu pristojnost, inicijativu te ćete svakako pobuditi njegovu znatiželju, pa postoji dobra mogućnost da će vas se sjetiti prilikom novog kruga zapošljavanja.

(AKTA)