Kako ostaviti odličan prvi dojam bez puno truda? Evo nekoliko savjeta

Prvi utisak traje. Iako dosta puta može biti spontan i ne oslikavati vaše pravo izdanje, to je ono što će ljudi pamtiti. Donosimo 7 načina kako ostaviti odličan prvi dojam.


Potrudite se biti osoba upamćena po dobrom, pa to je i jedan aspekt koji daje smisao životu. No, kako da budete upamćeni i po dobrom prvom utisku, donosimo vam u sljedećim paragrafima.

Advertisements

1. Osmijeh nakon par sekundi

Smiješak je vrlo bitan za dobru komunikaciju i prijatan prvi dojam. Najprije, ne bi to trebao biti plastičan smiješak koji navučete iz čiste ljubaznosti. A onda, kako stručnjak Leil Lowndes objašnjava: prvo pogledajte sugovornika, sačekajte dvije do tri sekunde i onda se nasmijte. Pauza će napraviti vaš osmijeh iskrenijim.

2. Smanjite kontakt očima na 60%

Temeljeno na istraživanjima, stvaranje kontakta očima i održavanje istog duže vrijeme učinit će da odašiljete agresivnost. Umjesto toga, kontrolišite svoj kontakt očima od samog početka. Ovdje se primjenjuje pravilo 60/40, koje kaže da će najbolje djelovati ako stvarate kontakt očima 60% vremena sastanka, a da pri tome ne učinite da se sagovornik osjeća čudno.

3. Svjesnost položaja tijela

Kada pogledate najveće svjetske zvijezde ili velike političke lidere, nikada ih nećete uhvatiti sa spuštenim ramenima ili pogledom ka dolje. Njihov položaj tijela je uvijek savršen, osmijeh na licu, a pogled pun samopouzdanja. Kako bi ostavili što bolji prvi dojam, potrudite se da vaš položaj tijela odaje signale slične njihovima.

4. Pokazivanje interesa

Advertisements

Kada se upoznaju dvije nove osobe, obje će razmišljati o tome, da li se sviđaju ovoj drugoj, stoga je vrlo bitno pokazati interes kako biste izbjegli da vas osoba B smatra arogantnom. To možete učiniti izgledajući pristupačnijim, a osim svog govora upotrijebite neke od primjera govora pristupačnog tijela kao što su: smješkajte se, okrenite se cijelim tijelom prema sugovorniku, nemojte prekrižiti ruke i naposljetku sklonite sve prepreke između vas kao što su na primjer torbe ili čaše.

5. Uklanjanje anksioznih gestova

Da biste ostvarili što bolji utisak nužno je ne pokazati vašu anksioznost na prvom koraku. Potrudite se ne grickati nokte, ne dodirivati vrat, lice, uši ili kosu, jer su to tačke čijim se dodirivanjem oslobađamo pritiska.

6. Pokazivanje empatije

Veliki udio ostavljanja dobrog prvog dojma čini neverbalni govor, u ovom slučaju bitno je uskladiti i riječi i pokrete tijela s onim što sugovornik govori. U tom slučaju smatrat će vas osobom vrijednog svog povjerenja već pri prvom susretu.

7. Zamislite novo upoznavanje i prije nego se desi

Ukoliko znate da ćete upoznati nekoga, ne bi bilo loše da pred ogledalom prije toga porazgovarate sami sa sobom. Tada imate priliku popraviti svoj položaj tijela ukoliko vidite da ne štima, ili nabaciti osmijeh na lice ako ste se do tada osjećali neraspoloženo.