Kako Mašinski fakultet UNTZ uz pomoć 3D printera pomaže studentima medicine i ljekarima?

Spoj mašinstva i medicine može dati vrlo povoljne rezultate i dobrobit za studente medicine, ali i ljekare i pacijente. Pogledajte na koji način.


denis becirovic

Radionica u sklopu biomedicinskog inžinjerniga pod nazivom “3D printanje i modeliranje” koja je održana na Mašinskom fakultetu UNTZ organizovana je u okviru 8. internacionalnog studentskog konkresa “Tuzla Brain Week 2021.godine”.

Cilj je bio da se pokaže kako mašinski inžinjering i njihovo znanje, mašine i alati mogu biti od koristi za medicinsku struku.

Studenti medicine kod kolega na Mašinskom fakultetu printaju modele ljudskih organa

Gosti Jutarnjeg programa RTVTK bili su Denis Bećirović, viši asistent na Mašinskom fakultetu UNTZ i Kenan Suljić, student Medicinskog fakulteta UNTZ.

Denis Bećirović, viši asistent na Mašinskom fakultetu objasnio je na koji način je nastala ideja za printanje vizira koje su studenti u saranji da profesorima i asistentima na ovom fakultetu izrađivali na početku pandemije 2020. godine.

Također, Bećirović se osvrnuo i na to na koji način Mašinski fakultet može pomoći studentima medicine, ali i ljekarima i pacijentima.

 – Sve što kolege sa medicine mogu snimiti, mi možemo digitalizirati i proizvesti na 3D printeru. Moram spomenuti da je lobanju jednog pacijenta sa neurološkim tegobama printao profesor Alen Topčić. Taj pacijent je imao problem koji se nije u tom trenutku mogao riješiti. Kad se isprintala lobanja tog pacijenta na osnovu snimaka magnetne rezonance, a nakon što su je doktori pogledali shvatili su da je problem u koštanom izraštaju koji pritišće nervne završetke i kojeg je potrebno odstraniti. Taj pacijent nakon rutinskog zahvata nije više imao problema, rekao je Bećirović.

Više pogledajte u video prilogu.