Studenti medicine kod kolega na Mašinskom fakultetu printaju modele ljudskih organa

Ova radionica u fokus je stavila važnost povezivanja mašinstva i medicine.


radionica untz

Primjena inžinjeringa u biomedicini, oblast je koja je 23. marta na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Tuzli okupila studente medicine i mašinstva na radionici 3D printanja.

Uvertira je to u ovogodišnji Tuzla Brain Week, manifestaciju koju na međunarodnom nivou organizuje Studentsko vijeće Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Tačno na godišnjicu printanja trodimenzionalnog prototipa vizira, koji su dizajnirali za medicinske radnike, studenti Mašinskog fakulteta prave korak dalje. Zajedno sa studentima medicine printaju modele ljudskih organa.

 – Ja smatram da je ovaj projekt idealan za studente Mašinskog fakulteta jer mi danas možemo shvatiti kako naše znanje možemo usmjeriti da i mi učestvujemo u humanosti, ali na naš injžinjerski način, kazala je Amna Klapić, studentica Mašinskog fakulteta.

Na odsjeku mehatronike koja izučava primjenu mašinstva u svim aspektima života, unazad godinu investirali su u laboratorijsku opremu više od 100.000 konvertibilnih maraka i žele je za učenje ponuditi i drugima.

– Nama je bitno da imamo saradnju između studenata, što želimo da prenesemo i na nas nastavno osoblje, odnosno da integriramo dva fakulteta, a naravno cilj je i uključivanje ostalih fakulteta, jer Univerzitet je institucija koja može opsluživati sama sebe i može biti faktor razvoja cijele naše zajednice u globalu, kaže Denis Bećirović, asistent na Mašinskom fakultetu.

Radionica 3D printanja na Mašinskom fakultetu održana je kao dio aktivnosti koje prethode ovogodišnjem Tuzla Brain Weeku.

 – Tuzla Brain Week je počeo kao jedan projekat iz Tuzle, ali smo tokom godina uspjelii da se proširimo na internacioonalni nivo i ove godine imamo učesnike kako iz Tuzle i durgih dijelova BiH, tako iz Graza i idrugih dijelova Evrope i svijeta To nam je posebno zadovljstvo kad vidimo da ono što radimo zaista ima smisla i ono što nam se daje prilika da konstantnu pružamo svijetu to da vide koliko smo željni rada, koliko možemo i koliko ćemo tek da donesemo kroz budućnost, kaže Kenan Suljić, član Organizacionog odbora Tuzla Brain Week.

Tuzla Brain Week zvanično počinje 29. marta i traje do 31.marta. Organizatori žele, kako sami kažu, ponuditi širok spektar različitih naučnih sesija, prezentacija i radionica, pokazujući najnovija dostignuća na polju biomedicine.

Više o ovoj radionici pogledajte u video prilogu RTVTK.