Kako je gradonačelnik Banje Luke upisao treću godinu studija u februaru, ako je upisni rok u oktobru?

Mnogi su se zapitali kako se to može upisati treća godina skoro na kraju zimskog semestra, u vrijeme ispitnih rokova.


273161625 501665914655960 808663747834142959 n 1 e1643999251822
Foto: Facebook

Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković pohvalio se da je upisao treću godinu Ekonomskog fakulteta i da nastavlja tamo gdje je stao sa studijem.

– Upisao sam treću godinu Ekonomskog fakulteta nakon nekoliko godina pauze. Ovo je još jedno u nizu obećanja koje želim ispuniti, ali ovo je prvenstveno zbog mene. Veselim se brojnim i velikim planovima za naš grad, a ova odluka će biti dodatna motivacija za sve buduće izazove, napisao je Stanivuković.

Mnogi se zapitali kako

Među mnogobrojnim čestitkama na ovoj odluci, mnogi su se zapitali kako se to može upisati treća godina skoro na kraju zimskog semestra, u vrijeme ispitnih rokova.

Sa Univerziteta u Banjoj Luci su odgovorili da se upis studenata na prvu godinu studija na svim ciklusima studija na fakultetima i akademijama u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci, pa tako i na Ekonomskom fakultetu, obavlja na osnovu javnog konkursa koji se početkom juna objavljuje na internet-stranici Univerziteta i u dnevnim novinama.  Svojevremeno je na taj način svoje studije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci započeo i student Draško Stanivuković.

Dakle, student je tada uspješno položio prijemni ispit i stekao pravo upisa na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, navode u odgovoru te dodaju:

– U trenutku kada je posljednji put regulisao status, imenovani je imao status obnavljača treće godine studija na navedenom fakultetu.

Snimka zaslona 2022 02 04 192402
Foto: Tuzlanski.ba

Ističu kako je početkom februara ove godine Stanivuković podnio molbu za nastavak studija koja mu je odobrena, te je u akademskoj 2021/2022. godini nastavio studij u statusu obnavljača treće godine. Važno je naglasiti i to da je student već odslušao predavanja sa treće godine studija i da nema obavezu da u toku ove godine ponovo prisustvuje nastavi, te mu je iz tog razloga omogućeno da reguliše status u februaru, zaključuje se u odgovoru Univerziteta u Banjoj Luci.

Međutim, na stranici Ekonomskog fakulteta u Odluci o usvajanju Akademskog kalendara za akademsku 2021/2022. godinu navodi se kako upis zimskog semestra za studente viših godina studija, prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, počinje 4. oktobra, a završava 15. oktobra 2021. godine.

Janaursko-februarski ispitni rok za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa studija počinje 24. januara, a završava 18. februara 2022. godine. Upis u ljetni semestar za studente prvog, drugog i trećeg ciklusa počinje 21. februara 2022. godine, a završava 25. februara 2022. godine.

Šta bi bilo kada bi svaki od studenata došao na fakultet kad god mu se prohtije i odluči da želi da nastavi sa studijem ili da se upiše, za koga važe pravila, a za koga ne, prenosiTuzlanski.ba.