Kako do zapošljavanja mladih?

O povećanju zapošljivosti i aktivnim mjerama za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu govorilo se i tokom drugog po redu sastanka Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u Bosni i Hercegovini, koji je 19. septembra 2018. godine organizovan u Sarajevu.


web4yes3

Na sastanku su predstavljeni i regionalni izvještaji o povećanju zapošljivosti i aktivnim mjerama za zapošljavanje mladih na Zapadnom Balkanu koji su nastali na osnovu istraživanja koje je realizovano u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu i Makedoniji.

Advertisements

Predstavljeni su i istraživački dokumenti o pogodnom okruženju za preduzetništvo mladih u BiH i preduzetničkom učenju.

Mladi pokreću biznise iz nužnosti, a ne iz prilike. Svaka druga mlada osoba u FBiH bi pokrenula vlastiti biznis, ali joj nedostaju finansijska i stručna podrška. Strateški okvir za preduzetničko učenje predstavlja ključnu kompetenciju u obrazovnom sistemu, formalnom i neformalnom, neki su od zaključaka sastanka Foruma o (samo)zapošljavanju mladih u BiH. S druge strane, manjak dobrih poslovnih ideja, manjak znanja, inovacija i vještina, slaba međugeneracijska podrška, vremenski ograničena podrška iz nevladinog sektora identifikovani su kao ključne prepreke za uspjeh mladih u pokretanju vlastitih biznisa. Pored toga, postojeći programi podrške uglavnom su namijenjeni za pokretanje biznisa, ali ne i u fazi razvoja.

web4yes2

Advertisements

Forum o (samo)zapošljavanju mladih u BiH je osnovan u okviru regionalnog projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih koji se provodi u šest zemalja Zapadnog Balkana (BiH, Srbija, Crna Gora, Albanija, Kosovo i Makedonija).

Forum čine predstavnici organizacija civilnog društva, vlasti, akademske i poslovne zajednice, a cilj je uspostavljanje dijaloga između građanskog društva, vlasti i poslovne zajednice kako bi se izradile i zagovarale preporuke za politike koje bi unaprijedile zapošljavanje mladih I preduzetništvo.

Institut za razvoj mladih KULT  sastanak je organizovao u okviru regionalnog projekta WeB4YES – Inicijativa organizacija civilnog društva Zapadnog Balkana za podršku zapošljavanju mladih. Projekat WEB4YES je podržan sredstvima Evropske komisije.

(STUDOMAT.ba)