Kako da vaša studentska soba bude uvijek uredna i čista

Sređivanje sobe nije uvijek prvo na listi prioriteta jednog studenta. Međutim, radi postizanja boljih rezultata, veće koncentracije i osjećaja ostvarenosti i uspješnosti, jako je važno da vaša studentska soba uvijek bude uredna i čista.


5fe3d7404e54b114a6d98074cf213576083edbe25b5973487d2873 640 1
tookapic (CC0), Pixabay

Bez obzira na to da li živite sa roditeljima dok studirate ili dijelite sobu sa cimerima u studentskom domu ili iznajmljenom stanu, ovo su savjeti koji vam mogu pomoći prilikom održavanja čistoće i urednosti vašeg prostora za učenje, prenosi beleske.com.

– Izbacite iz sobe nepotrebne stvari

Da li ste i vi jedan od onih koji čuvaju „drangulije“, gomilu sitnica sa ljetovanja, stare časopise ili jednostavno predmete koji vam više ne trebaju? Činjenica je da mnoge stvari imaju sentimentalnu vrijednost, ali to se baš i ne može reći za katalog sa sajma automobila ili sajma knjiga koji niste ni pogledali otkad ste ga unijeli u sobu. Zapitajte se šta onda oni rade u vašoj sobi.

Ako vam je prva pomisao kad treba da brišete prašinu: „Ko će skloniti sve ove stvari s police?“ vrijeme je za raščišćavanje!

Koje predmete niste koristili mjesecima? Ekonomišite sa prostorom, spakujte u kutije sve ono čega ne želite da se odreknete, a samo vam smeta, te sklonite na tavan ili u podrum. Što manje predmeta, to lakše održavanje urednosti.

–  Usisavajte sobu bar jednom nedjeljno

Soba koju ste pažljivo usisali ljepše izgleda, a uz to i dobro miriše. Ukoliko je glavni ukras vašeg poda gust i debeo tepih na kome volite da sjedite ili ležite dok učite, trudite se da bude čist. Krupnije mrve možete pokupiti i ručno, a usisavanje jednom nedjeljno je obavezno.

Ukoliko živite u studentskom domu i nemate mjesta za odlaganje klasičnog usisivača, postoje i štapni usisivači, kao i ručni na baterije koji su laki i fleksibilni za upotrebu. Primjera radi, bosch usisivači odlično usisavaju i velike i male površine, pokupljaju sve mrve i prosutu hranu. Ukoliko se opredjelite za usisivač na baterije, dobro je znati da se baterija puni, te vam je ovaj „asistent za čistoću“ pri ruci u svakom trenutkui za češće usisavanje od jednom nedjeljno.

– Složite nošenu odjeću na isto mjesto

Čista i mirisna odeća nalazi se u ormaru lijepo posložena, ali šta je se odjećom koju ste tog dana nosili a nije još prljava? Da ne biste očas posla od sobe napravili neuredni haos sa odjećom preko stolice, ograde kreveta ili vrata ormara, izaberite jedno mjesto u sobi koje će služiti za odlaganje odjeće.

Svake večeri uredno sklopite i složite svoje pantalone i majicu i spustite na tabure, stolicu ili koje god mjesto da odaberete u ove svrhe. Isto mjesto vam može poslužiti i za odlaganje pidžame, mada je prema bontonu uredno sklopljenoj pidžami mjesto pod jastukom.

–  Namjestite krevet svakog jutra

Lijepo ste pročitali – svakog jutra! Neka namještanje kreveta postane dio vaše rutine. Neki psiholozi i savjetnici za lični razvoj preporučuju namještanje kreveta kao „prvu uspješnu stvar koju ste obavili u toku dana“. Jedan pogled na vaš uredno zategnut krevet, sa pidžamom ili spavaćicom pod jastukom biće dovoljan da sa elanom krenete u novi dan.-

–  Sredite radni sto i sve fioke

Zapravo, izuzetno je važno da sredite sve fioke u sobi, bile one dio radnog stola ili pak ormara. Šta to znači? Izvucite čarape, veš ili sa druge strane olovke, sveske, sve ono što držite u ladicama i napravite sistematizaciju. Postupite kao u savjetu #1: raščistite sve nepotrebno!

Zamislite da ne morate pola sata da tražite lenjir ili olovku? Uredno posloženi udžbenici i sveske, olovke složene po bojama, jednom riječju, svaka stvar na svom mjestu ključ su dobre organizacije i uspjeha.

– Iskoristite prostor

Ukoliko živite u studentskom domu i nemate cipelar, obuću u kutijama čuvajte pod krevetom. Složite knjige na polici tako da ih stane što više. Ekonomišite i sa površinom radnog stola. Ne treba vam gomila sitnica koja odvlači pažnju od učenja.

Okačite na zid gitaru ili vijače i tegove za vježbanje. Ako ne dijelite studentsku sobu, napravite razmještaj. Pomjeranje nameštaja može osvježiti prostoriju, a uz to vam i pokazati koji raspored vam daje najviše slobodnog prostora.

–  Napravite raspored čišćenja sa cimerima

Ovo se odnosi na studente koji dijele sobu sa cimerima u studentskom domu ili stanu. Veoma je važno, ne samo zbog čistoće, već i zbog održavanja kvalitetnih odnosa i dobre komunikacije da postoji podjela poslova.

Nije u redu da poslije gostiju ne uredite prostor u kome živite, kao što nikome neće biti prijatno da peti put uzastopce usisava sobu. Dogovorite se sa cimerima oko toga ko će kada, u skladu da svojim obavezama, usisavati i brisati prašinu. Ukoliko soba ima svoje kupatilo, ribanje i održavanje čistoće na smjenu je poželjno.

Trudite se da od svog životnog i radnog prostora napravite prostor za uživanje.

Sjetite se, učenje u urednoj i čistoj sobi je lakše!

(STUDOMAT.ba)