Kako da spremiš ispit „u minut do 12“?

Svaki student bar jednom dođe u situaciju da mu „gori pod nogama“ i da se u „minut do dvanaest“ sjetio neke obaveze, parcijale ili da prosto nije imao dovoljno vremena da uči za ispit. Ostalo vam je samo nekoliko dana do ispita i sada tragate za efikasnim načinom da spremite ispit u posljednji čas?


learning 1556524608
 • Bez panike

Iako neki studenti efikasnije uče pod pritiskom, znanje koje steknu u tim uslovima mnogo brže nestane od znanja koje stiču njihove kolege učeći postepeno. Zato je ovaj savjet vjerovatno najvažnija lekcija koju treba da zapamtimo, u učenju, ali i u životu. Ništa nećete zapamtiti ako ste fokusirani na stres, zato dišite duboko i usresredite se na učenje, prenosi beleske.com.

 • Nađite odgovarajuće mjesto za učenje

Ovo je takođe bitan korak, jer omogućava koncentraciju. Vaš radni sto, kuhinjski sto, čitaonica, kafić ili neko drugo mjesto koje ima sto i stolicu, idealan je izbor. Zaobiđite krevet, trosed i bilo koju lokaciju na kojoj biste mogli da zaspite.

 •  Spremite se

Oprema za učenje sa kafom, bilješkama i knjigama

Pripremite skripte, bilješke sa predavanja, knjige, sveske, olovke, užinu, vodu i jaku kafu. Ne želimo da izgubite dodatno vrijeme tražeći svoju omiljenu hemijsku. Neka vam sve neophodno bude na dohvat ruke.

 • Oslobodite se zabave

Sve što vam može odvući pažnju sklonite u drugu prostoriju. Isključite zvuk na telefonu, isključite Internet, isključite televizor i omogućite sebi koncentraciju. Ako baš morate da učite preko laptopa, onda snagom volje ograničite sebe. Postavite prioritete i držite ih se!

 • Napravite plan

Pošto smo već svjesni da nema dovoljno vremena da pređete sve oblasti, fokusirajte se na najvažnije lekcije i primjere, a ostalo samo iščitajte. Znamo da tako nećete dobiti visoku ocjenu, ali bolje je da znate po nešto o svakoj temi, nego da imate velike propuste u važnom gradivu.

 •  Organizujte vrijeme

Iako je vrijeme ono što vam sada najviše nedostaje, pokušajte da ga pravilno organizujete. Najefikasnije učenje se odvija u periodima od 25 minuta, sa 5 minuta pauze. Ipak, ako imate veoma zahtjevnu temu, nemojte je prekidati na pola, već dajte sebi vremena da je savladate, pa tek onda napravite pauzu.

 • Počnite da učite

Iako je ovo teže učiniti nego reći, zaista morate da krenete da učite. Dovoljno vremena ste utrošili drameći kako nećete stići. Ne razmenjujte panične poruke sa kolegama, nego odmah počnite da učite. Ako ste u ovaj tekst slučajno zalutali jer na vrijeme želite da učite, pročitajte i naš tekst o tome kako treba da izgleda spremanje ispita na fakultetu na pravi način!

 • Dišite!

Ok, dešava se da vam padne koncentracija, da ste frustrirani ili da prosto odugovlačite i razmišljate da odustanete. Polako, ovo se svima dešava. Dišite duboko i odmorite mozak nekoliko minuta. Ako ste frustrirani ništa nećete postići. Ne dozvolite da vas ova kriza obeshrabri, idemo dalje!

 •  Predah je ok

Dopisivanje, sms poruke o Google-u, Internetu…

Sad ste se već umorili i treba vam malo duža pauza. To je ok.

Pustite svoju omiljenu muziku i đuskajte dok vam krv ne prostruji kroz tijelo, to će vas razbuditi. Proverite društvene mreže na brzinu, ali ne duže od 15 minuta, budite odgovorni i sjetite se prioriteta.

 • Jedite!

Da bi vaš mozak nastavio da pamti i funkcioniše, neophodna mu je zdrava hrana. Jedite kvalitetnu hranu, koja omogućava bolje pamćenje. Naučno je dokazano da crna čokolada, jaja, orasi i riba pomažu mozgu da bolje memoriše informacije. Obavezno unosite dovoljno vode, a kofeinska pića ograničite na neku minimalnu količinu.

 • Spavajte!

Znamo da studenti praktikuju da nekoliko noći pred ispit provedu budni učeći, u nadi da će im baš to znanje biti presudnu u polaganju ispita. Pogrešna taktika!

Ovo će dovesti do nagomilavanja umora i stresa i neće vam puno pomoći u pamćenju. Bolja opcija je da spavate kada osetite umor, a da ustanete ranije kako biste obnovili naučeno.

 • Obezbedite sebi buđenje

Veoma je važno da ujutru ustanete na vrijeme. Organizujte buđenje tako što ćete zamoliti porodicu ili prijatelje da vas probude u određeno vrijeme. Postarajte se da organizujete svoj dan od ujutru, jer je jutro najproduktivniji dio dana, makar što se učenja tiče. Ako se radi o buđenju na dan ispita, pobrinite se da ujutru imate dovoljno vremena da se istuširate hladnom vodom, kako biste se razbudili, zatim da doručkujete i da se spremite bez nervoze.

 • Još jednom prelistajte bilješke

Dok putujete prema fakultetu, pogledajte svoje bilješke još jednom, uvjerite se da ste pročitali sve najvažnije oblasti.

 •  Ne dozvolite da vas kolege uplaše

Znamo kako čekanje ispita može da bude stresnije nego sam ispit. Ako ste u grupi ljudi koja paniči, izolujte se i odmorite mozak, dišite duboko. Vaše kolege vam neće pomoći prenoseći vam sopstvenu nervozu, zato čekajte ispit onako kako vama najviše prija.

 • Vjerujte u sebe

Sada, kada je već došao trenutak ispita, vjerujte u sebe i svoje znanje. Možda ovog puta niste učili kao obično, ali svakako vam mogu doći pitanja koja znate. Vjerujte u to da ćete položiti i koncentrišite se da date sve od sebe!

#BONUS SAVJET

Zapamti, ne dozvoli da ti se „učenje u minut do 12“ ponovi, jer sada znaš kakav je osjećaj nemati dovoljno vremena. Činjenica da niste imali vremena ne treba da bude izgovor ako padnete ispit. Motivišite sebe da učite redovno!

Iako naši savjeti nisu čarobni štapić i neće vam pomoći da čudom dobijete visoku ocjenu, oni vam mogu olakšati kratak vremenski rok za učenje. Pokušajte da ne dovodite sebe često u poziciju panike, jer je ispit blizu, a vi niste spremni. Naučno je dokazano da postepeno stečeno znanje duže pamtimo. Zato učite na vrijeme i ne dozvolite da zanemarite fakultetske obaveze.

(STUDOMAT.ba)