Kako da “pokidaš” prvu godinu fakulteta?

Pročitajte nekoliko korisnih savjeta o tome kako "pokidati" prvu godinu fakulteta.


ucenje i spavanje

Iako je većina početaka lijepa i predstavlja priliku da se okrene novi list i naprave promjene u životu, svaki početak zna da bude stresan, naročito ukoliko dolazite u novi grad, mijenjate sredinu, okruženi ste novim ljudima i ne znate šta sve možete da očekujet, piše najstudent.com.

Ako započinješ novo poglavlje života sa namjerom da ga “pokidaš”, savjeti u nastavku su za tebe!

Idi redovno na vježbe i predavanja

Trenutno je online nastava u toku i vrlo je teško ostati skoncentrisan i pratiti sve vježbe i predavanja. Pogotovo u jutarnjim terminima. Potrudi se da ispratiš sve vježbe budući da će ti biti izuzetno korisne za kasniju pripremu ispita. Asistenti nerijetko na vježbama prelaze zadatke veoma slične onima koji će ti doći na kolokvijumu ili pismenom ispitu. Kada je riječ o predavanjima, iako neka od njih nisu obavezna i ne donose ti poene, potrudi se da prisustvuješ na što više njih i da budeš u toku sa nastavom i materijom koja se prelazi.

Iako većina predmeta na predavanjima obrađuje teorijski ono što će se na vježbama raditi praktično, pojedini predmeti su organizovani tako da se na vježbama prelazi jedno, a na predavanjima nešto skroz drugo.

Uči svaku lekciju iste sedmice koje je rađena na fakultetu

Iako su kolokvijumi i ispiti sedmicama i mjesecima od lekcije koja je rađena i čini ti se da ne moraš baš da je sada učiš jer ćeš imati vremena i kasnije, ne dozvoli da upadneš u zamku. U trenutku kada dođe krajnje vrijeme da pripremiš neki ispit, imaćeš gomilu drugih predmeta, obaveza i seminarskih, zbog kojih nećeš moći da se posvetiš svemu i nešto će morati da pati – najprije socijalni život i hobiji, a kasnije i tvoje mentalno zdravlje.

Kako bi izbjegao nepotrebno stresiranje i padanje na ispitima, sačekaj sedmice prije ispita ili kolokvijuma sa već naučenim gradivom koje je potrebno samo obnoviti.

Sa kim si, takav si

Kada je riječ o uspjehu na fakultetu, ova izreka ne može da dobije više na značaju. Ukoliko se od početka okružiš kolegama koji su bolji, uspješniji i vrijedniji od tebe, takvo okruženje će te podstaći da i sam radiš i trudiš se oko fakultetskih obaveza.

Ako negdje zabodeš, imaćeš bliske ljude koji će moći da ti objasne gradivo koje ne razumiješ, učićete zajedno, podsticaće te da treba da spremaš nešto i biće tu sa rečima ohrabrenja da te poguraju da ne odustaneš.

Sa druge strane, ukoliko vrijeme budeš provodio sa nekim kome fakultet nije toliko bitan, ko sve uči u zadnji čas ili ne uči uopšte već samo odlaže obaveze, to će postati i tvoja realnost.

Nemoj da odlažeš i da odugovlačiš

Prokrastinacija je gotovo neizbježna u studentskom životu. Ako uhvatiš sebe kako odlažeš da uzmeš da učiš nešto, ako zabušavaš u učenju, ako ne poštuješ plan koji si sastavio i ako sjediš i gledaš u plafon ili telefon razmišljajući o svemu samo ne o gradivu koje se nalazi u knjizi pred tobom, udalji se od stvari koje ti odvlače pažnju i posveti nekoliko sati poslu koji moraš da završiš umjesto da ga razvlačiš po cijeli dan.

Plan nije ništa, planiranje je sve

Za sve fakultetske obaveze sastavljaj plan koji će ti pomoći da naučiš da procijeniš koliko vremena ti biti potrebno da odradiš nešto, i koji će te podsjetiti na sve što imaš da uradiš. Sam plan će se promijeniti mnogo puta prije nego što precrtaš svaku stavku sa njega, ali će te proces planiranja naučiti kako da bolje rasporediš vrijeme koje imaš na raspolaganju, ujedno ti ne dozvoljavajući da smetneš sa uma koliko obaveza imaš i da će se one samo gomilati ne budeš li ih redovno raščišćavao.

Nadamo se da će ti ovi savjeti pomoći da savladaš prvu godinu i sve promjene koje te čekaju. Želimo ti sretan i uspješan početak studiranja!