Studente u Mostaru će Sveučilište prijaviti i policiji

Protiv studenata pokrenut će se postupak i pred nadležnim tijelima MUP-a HNK..


studenti mostar

Sveučilište u Mostaru službeno je pokrenulo postupak pred Etičkim povjerenstvom Sveučilišta zbog neovlaštenog ulaska u zgradu Rektorata, vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika protiv studenata Marka Vračevića, Mladena Tomića i Daria Hrkaća čija prijava uključuje i neovlašteno snimanje i stavljanje snimaka u promet putem interneta, priopćeno je na službenoj stranici Sveučilišta, prenosi bljesak.info.

Protiv navedenih studenata pokrenut će se postupak i pred nadležnim tijelima MUP-a HNK zbog navedenih djela. Podsjetimo, sa Sveučilišta su u petak poručili kako će zbog ”neovlaštenog ulaska tri osobe u zgradu Rektorata Sveučilišta u Mostaru između 12.20 i 12.30 sati i vršenja verbalnoga pritiska i uznemiravanja djelatnika Sveučilište u Mostaru pokrenut će disciplinski postupak zbog kršenja načela propisanih Etičkim kodeksom Sveučilišta u Mostaru”.

 – Ušli su u prostorije Rektorata Sveučilišta uz nepoštivanje epidemioloških mjera, bez zaštitnih maski, na koji način je ugroženo zdravlje prisutnih djelatnika i zahtijevajući na neprimjeren način sastanak, navedeno je.

Studenti su se već u petak oglasili kako se radi o ”sramotnom potezu Sveučilišta u Mostaru”.

 – Došli smo u miru i tražili sastanak s rektorom, naveli su.

Studenti na Facbook stranici naveli su kako nisu izvršili neovlašteni ulazak, kako ih optužuje SUM, te da su im djelatnici rekli ”da su vrata Sveučilišta svima otvorena”.

 – Priča se ponavlja, nama predbacuju što nismo imali maske, a četiri djelatnika koje smo tamo zatekli također maske ne nosi, znači i oni su nama ugrozili zdravlje, što naravno imamo potkrijepljeno fotografijom, naveli su.

 – Žao nam je što se SUM ovako ophodi prema vlastitim studentima. Verbalni pritisak nismo vršili jer smo im rekli da dolazimo u miru i da nemamo ništa protiv njih, čak više puta ponovili isto, imamo i za isto dokaze, ali…, istaknuli su studenti.

 – Kakvo je uznemiravanje, ako u tijeku radnog vremena tražimo sastanak sa rektorom? Valjda studenti mogu doći u Rektorat vlastitog Sveučilišta?, pitaju se.

Podsjetimo, u petak je održan drugi protest studenata ispred Rektorata SUM-a. Uprkos najavama, pred mostarskim Rektoratom okupilo se jako malo studenata za razliku od prvog protesta.

 – Tražimo rektorovu ostavku zbog neodržavanja zahtjeva studenata i diskriminacije studenata po pitanju političkog opredjeljenja, što nas je nazvao politikantima i cijeli prosvjed nazvao politikom, naglasio je u petak Dario Hrkać.

Studenti su protestovali zbog provođenja on-line nastave i cijena školarina. Inače, od Hrkaća i Vračevića i protesta kojeg su organizirali ogradile su se studentske udruge tvrdeći kako iza njih stoji politika, a političkim aktivnostima proteste su proglasili i sa Sveučilišta.