Kako da pametno odgovorite na pitanje ‘Koja je vaša željena plata’?

Jedna od najvećih dilema na intervjuima za posao jeste kako odgovorite na pitanje: "Koja je plata kojom biste bili zadovoljni?" Na ovo pitanje je teško odgovoriti jer ta cifra za koju biste radili je prilično fleksibilna, i na nju utiče mnogo faktora. Ipak, šta reći a da ne djelujete isuviše "jeftino" ili suviše skupo za posao?


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Ovo pitanje pojavilo se i na sajtu Quora, a odgovorio je stručnjak za razvoj karijere, Molud Nuri. On smatra da, u suštini, ne bi trebalo da odgovorite ‘cifrom’ na ovo pitanje, ma koliko onaj ko vas intervjuiše insistira na tome.

Pravilo ‘igre’ pregovaranja oko plate jeste da prvu cifru uvijek treba da da poslodavac. Nikada ne dolazi od kandidata ili zaposlenog.

Nuri objašnjava: “Ma koliko se poslodavac trudio, i pričao vam da je to ‘standardna procedura’ – da vi iznesete cifru željene plate, ostanite profesionalni i nemojte je izreći. Evo šta možete da odgovorite: “Razumijem da je to vaš standardni proces. Ipak, potrebno mi je da razumijem ovu poziciju malo bolje.”

Nemojte da kažete ni minimum plate koju biste željeli, kao ni platu na trenutnom poslu. Savjetujem vam da u tom momentu nastavite sa osmijehom i samopouzdanjem. Možete ovako da odgovorite:

– Mislim da je moja trenutna plata nevažna za ovaj razgovor. Jednostavno, zato što se pozicija u ovoj kompaniji razlikuje od onog što trenutno radim. Kao što sam rekao/la, moram prvo da razumijem potrebe kompanije malo bolje, prije nego što počnem da razmišljam o visini plate. Kako bi bilo da vi meni kažete o plati koju ste voljni da ponudite?

Kao što možete da vidite, kandidat bi uvijek trebalo da ostane smiren, samouvjeren i nikada neprijateljski nastrojen. Rečenicu bi trebalo da započnete saosjećajno: “Razumijem. Cijenim. Shvatam…“, što znači da ste pažljivo saslušali poslodavca i imali razumijevanja.

A onda možete da poentirate time da “želite da učite još…“ i slično. Eventualno da ‘okrenete’ tok razgovora i pitate ih koju bi vam cifru ponudili. Oni sigurno imaju na umu visinu plate, baš kao i vi, samo što bi oni tu cifru trebalo i da izgovore.’

(AKTA)