Kako bolje i brže pamtiti: Probajte tehnike brzog pamćenja starih Grka

 Kako bolje i brže pamtiti: Probajte tehnike brzog pamćenja starih Grka

Još su stari Grci njegovali metode koje su olakšavale usvajanje novih informacija i poboljšavale memoriju. Jedna od takvih je mnemotehnika brzog pamćenja nastala po božici pamćenja i dovitljivosti Mnemozini.

Šta su mnemotehnike?

Tokom obrazovanja, ali i cijeloga života, usvajamo i pamtimo veliku količinu informacija. Često su one kompleksne, apstraktne i nepovezane, što značajno otežava njihovo pamćenje.

Baš u tu svrhu stari su Grci domišljato razvili jednostavne, ali korisne metode mnemotehnike, odnosno mentalne strategije za unaprjeđivanje i olakšavanje pamćenja. Moguće ih je podijeliti na verbalne, slikovne ili mješovite, a najviše se koriste upravo verbalne.

Kako funkcionišu mnemotehnike?
Način funkcionisanja vrlo je jednostavan. Princip je da se informacija koja se želi zapamtiti dovede u vezu s nečim poznatim s ciljem stvaranja jasne predodžbe. Na takav se način asocijativnim putem nove informacije pohranjuju u dugoročno pamćenje, te kasnije s lakoćom primjenjuju.

NASTAVITE ČITATI OVAJ ČLANAK

NAREDNA STRANICA »

Ajla B.

Ajla B.

Studentica sam Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu. Svestrana osoba, a pored prava posebice se interesujem za književnost. Pišem, a moji radovi su nagrađivani, te objavljeni u nekoliko zbornika i časopisa. Zaljubljenik sam u svaki vid umjetnosti, a lično smatram da je "umjetnost - sve što nas okružuje".

Možda te i ovo zanima?