Kako bolje i brže pamtiti: Probajte tehnike brzog pamćenja starih Grka

Još su stari Grci njegovali metode koje su olakšavale usvajanje novih informacija i poboljšavale memoriju. Jedna od takvih je mnemotehnika brzog pamćenja nastala po božici pamćenja i dovitljivosti Mnemozini.


Vrste verbalnih mnemotehnika

Nekoliko je učinkovitih oblika mnemotehnika koje se mogu jednostavno primjenjivati.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

1. Metoda skraćivanje

Metodu skraćivanja gotovo svi koristimo vjerovatno ni ne znajući da se radi o drevnoj grčkoj vještini. Stvarajući lako pamtljive akronime lakše se usvajaju duge ili kompliciranije informacije.

Dobar primjer za to je način na koji su se nekada pamtile države koje su okruživale bivšu Jugoslaviju. Znalo se reći da je ona okružena BRIGAMA (Bugarska, Rumunjska, Italija, Grčka, Albanija, Mađarska i Austrija). Skraćujući tako duže informacije u akronime koji pojedincu nešto znače, one se mogu jednostavnije i uspješnije zapamtiti.

smart scaled

Elaborisano kodiranje

Dodajući novim informacijama one poznate, stvara se cjelina koju je lakše zapamtiti. Ova je metoda posebno korisna pri pamćenju različitih formula. Na primjer, pamćenje formule E=mc2 može se olakšati pretvaranjem u pamtljivu rečenicu “Einstein miriše cvijeta dva”.

Bilo ko tako može pretvarati duže informacije u njemu pamtljive šaljive i zanimljive rečenice ili čak rečenične nizove.

Rečenični mnemonici

Rečeničnim mnemonicima olakšava se pamćenje informacija na način da se od njih stvori smislena i povezana priča. Najnavođeniji primjer za to je primjer iz hemije kada je pri miješanju vode i hemikalije vrlo bitno šta se u šta ulijeva – naime, vrlo je opasno ulijevati Vodu U Kiselinu.

Ako se tu nadalje primijene akronimi, dobiva se riječ VUK (voda u kiselinu) kojeg percipiramo kao opasnu životinju, koja je asocijacija na opasnost koju krije ulijevanje vode u kiselinu.