Kafa sa Bojanom Bajićem, koordinatorom za zaštitu uzbunjivača

U srijedu 15. maja u 16.00 sati, Obrazovno-razonodni centar za mlade "Spajalica" iz Sarajeva organizirat će "Kafu sa sa gosp. Bojanom Bajićem, koordinatorom Inicijative za zaštitu uzbunjivača".


bojan bajic

U srijedu 15. maja u 16.00 sati, Obrazovno-razonodni centar za mlade “Spajalica” iz Sarajeva organizirat će “Kafu sa sa gosp. Bojanom Bajićem, koordinatorom Inicijative za zaštitu uzbunjivača”.

bojan bajicMladi će imati priliku upoznati se s radom gosp. Bajića te kroz otvoren razgovor bolje upoznati s prijedlogom Zakona o zaštiti uzbunjivača.

S obzirom da je korupcija u Bosni i Hercegovini jedno od gorućih pitanja koje je uvučeno u sve pore života, mladi kao savjesni građani bi trebali učestvovati u suzbijanju ove široko rasprostranjene društvene pošasti, a ovo je idealna prilika da saznate kako se zaštiti ovim zakonom, te kojim metodama biti što odgovorniji građanin/ka.

Pored toga, imat ćete priliku postaviti pitanja u vezi s drugim temama koje se tiču ovoga problema.

Detalji o događaju

  • Datum održavanja događaja: 15.05.2013. 16:00
  • Datum završetka događaja: 15.05.2013. 17:30
  • Kapacitet: Neograničeno
  • Krajnji rok prijave: 15.05.2013.
  • Cijena po osobi: Besplatno
  • Predavač/ica: Bojan Bajić
  • Lokacija: Obrazovno-razonodni centar za mlade “Spajalica” Sarajevo

Uzbunjivač je osoba koja obavještava javnost ili nadležni autoritet o nedozvoljenim aktivnostima u vladi i vladinim organizacijama, javnim ili privatnim organizacijama ili kompanijama.

U BiH ne postoji zakonski okvir koji štiti Uzbunjivača, zahvaljujući kojima stiže preko 40% dojava korupcije. Uzbunjivači su često izloženi različitim oblicima torture kao što su degradiranja, otpuštanja s posla, prijetnje, zastrašivanja, a u javnosti ih “prati glas” izdajnika.

(mladi.org)