Jednostavni savjeti koji će vam pomoći da postignete sve svoje ciljeve

Ako radite, radite i samo radite bez konkretno postavljenih ciljeva - šanse da uspijete su jako male. Kvalitetna "to do" lista je ključ za uspješno obavljanje svakodnevnih obaveza, koja će vas korak po korak dovesti do krajnjeg cilja. Donosimo vam nekoliko savjeta kako da povećate motivaciju i konačno riješite svoje zadatke i obaveze.


Najviše 10 zadataka

Advertisements

Kada kreirate svoju listu ciljeva, neka ona ne bude veća od 10 zadataka dnevno. Brojka nije velika, pa je vrlo vjerojatno da ćete obaviti sve zapisane stvari. Kada uspijemo u nečemu što smo si zacrtali, osjećaj je odličan i puni smo samopouzdanja. Takav će stav utjecati na uspješno obavljanje i ostalih zadataka sa sljedeće liste.

Važne stvari

Sastavljanje liste može nas zbuniti ako ne znamo kako posložiti stavke. Već smo utvrdili da lista ne treba biti duža od 10 zadataka, a drugo je pravilo da one trebaju sadržavati one najvažnije stvari koje moraju biti obavljene. Stoga razmislite šta vam je koliko bitno i prema tome poredajte zadatke od 1. do 10.

Zadatak za početak dana

Advertisements

Kako bi ciljevi s popisa bili pravovremeno ispunjeni, treba početi od jutra. Možda prvi zadatak na vašoj listi zahtijeva previše energije i vremena da biste ga obavljali odmah ujutro. Zato je dobro na vrh popisa staviti neku trivijalnu stvar, nešto što ne mora biti u vezi s vašim poslom. To može biti jutarnja šetnja, joga ili pet stranica knjige koju odavno želite pročitati.

Male stvari čine cjelinu

Nešto najgore što nam može narušiti motivaciju ciljevi su koji iziskuju mnogo truda i vremena. Takvim zadacima nikad kraja pa nakon nekoliko sati rada svejedno imate osjećaj da se niste pomakli s mjesta. Zato je dobro takve zadatke podijeliti u nekoliko manjih. Svaki komadić zapisat ćete pod jednu stavku na listi ciljeva. Na taj način primjećivat ćete napredak i dobiti stvarni dojam o svojem radu.

(STUDOMAT.ba)