Je li kafa korisna kada učimo?

Nerijetka je pojava cjelonoćnog učenja pred ispit uz nekoliko šoljica vruće kafe. Pomaže li ona zaista i na koje načine?


coffee 1601375375

Steći dobro visoko obrazovanje i pronaći uspjeh u svojoj karijeri san je svake mlade odrasle osobe. Međutim, za postizanje cilja treba marljivo učiti i unaprijed se pripremiti za bilo koje nadolazeće ispite i druge akademske obveze.

Advertisements

Ali što učiniti ako imate završni ispit već sljedeći dan ili seminarski rad ujutro? Kako prevladati umor i pospanost? Kako se motivirati za učenje i izvršavanje zadanog zadatka? Pozvati kafu u pomoć!

Kafa je namirnica koju većina uzima prvo ujutro. To je zato što kafa sadrži kofein koji nam pomaže da budemo budni i poboljšava koncentraciju za radni dan koji je pred nama. Međutim, zdravstveni stručnjaci uvijek su naglašavali konzumaciju previše kofeina i negativne nuspojave koje ona može imati na tijelo.

Šta je sa studentima? Hoće li ostajanje do kasno u noć uz pomoć kafe poboljšati studij ili će sljedeće jutro biti mrzovoljni kao posljedica cijelonoćnog rada? Pomaže li kafa doista u koncentraciji i pamćenju?

Prednosti kafe za studente:

1. Poboljšava kratkotrajnu memoriju

Naše pamćenje podijeljeno je u dva dijela – kratkotrajno i dugoročno pamćenje.

Dugotrajna memorija odgovorna je za pohranu informacija tijekom dužih vremenskih razdoblja, dok se kratkotrajna aktivira prilikom učenja novog gradiva. Kofein koji se nalazi u kafi pomaže u poboljšanju budnosti i poboljšava sposobnosti osobe za kratkoročno pamćenje, tako da može lako naučiti nove informacije.

To je posebno korisno jer kofein omogućuje studentima da zadrže više informacija u kratkom vremenskom razdoblju i olakšava bolje razumijevanje.

Advertisements

Pored toga, nedavna studija provedena na Univerzitetu John Hopkins također je dokazala da kofein poboljšava kratkotrajno pamćenje i da su oni koji uzimaju 200 mg kofeina prije sesije učenja mogli zadržati naučene informacije duže od 24 sata.

 2. Povećava fokus i koncentraciju:

Okruženi smo brojnim smetnjama koje se udvostručuju kada smo u procesu izvršavanja zadatka. Međutim, kafa djeluje stimulativno za poboljšanje budnosti i koncentracije na dosadne zadatke poput čitanja udžbenika i učenja novih pojmova.

coffee 1601375395

3. Poboljšava raspoloženje:

Svima nam je potreban odmor i osvježenje. I priznajte da je teško učiti 2-3 sata ravno bez malo daha. Kafa je ugodno piće, a kratka pauza za kafu zaista vam dobro dođe tijekom studijskih sesija jer nam nakratko skreće um i poboljšava raspoloženje.

4. Kafa različito djeluje na različite ljude:

Kafa ima različit učinak na različite ljude. Nekima to može pomoći da ostanu budni, dok drugi imaju koristi od poboljšanja raspoloženja, piše Global Education Network.

Količina kofeina također je bitna jer će neki ljudi dobiti nalet energije iz samo jedne šoljice, dok će drugima trebati najmanje tri šoljice da bi se napunili.