IUS: Preko 1.800 maturanata pristupilo testiranju za stipendije

Internacionalni univerzitet u Sarajevu (IUS) je u petak, 31. marta 2017. godine otvorio svoja vrata za hiljade učenika iz cijele Bosne i Hercegovine i regiona.


IUS Preko 1.800 maturanata pristupilo testiranju za stipendije Cover

Učenici su imali priliku pristupiti testovima matematike i općeg znanja, te na osnovu rezultata osvojiti stipendije za studij na IUS-u. Srednjoškolci su prepoznali “Testiranje za stipendije” kao odličnu priliku, pa je ove godine oko 1.800 potencijalnih studenata pristupilo testiranju.

Cilj “Testiranja za stipendije” je da omogući objektivnu procjenu kandidata i da osigura fer raspodjelu stipendija među potencijalnim studentima. Studenti imaju nekoliko prilika da osvoje stipendije koje se nude periodično. Sedmicu ranije, 266 studenata je pristupilo ispitu, 31. marta taj broj je iznosio oko 1.800, dok će studenti koji nisu bili u mogućnosti da dođu tim danima imati još jednu priliku za polaganje ispita u maju.

– Misija Internacionalnog univerziteta u Sarajevu je da obezbijedi velike stipendije za bosanskohercegovačke studente i u tu svrhu ‘Testiranje za Stipendije’ organiziramo svake godine. Ovi studenti dobijaju jako velikodušne stipendije od naše Fondacije za Razvoj Obrazovanja Sarajevo (SEDEF). Stipendije koje se nude na Testiranju su jako velike, mnoge od njih su i stopostotne, što znači da ti studenti uopšte ne plaćaju školarinu. Osim toga, dodijeljujemo i veliki broj stipendija u iznosima od 95%, 90%, 85%, 80% i 75%, kako bismo omogućili studiranje na našem Univerzitetu Bosanskohercegovačkim učenicima. Kao rezultat ovoga, 42% naših studenata su državljani BiH, izjavio je Rektor IUS-a, prof. dr.Tahsin Erkan Türe.

– Pored samog Testiranja, danas je upriličen i ‘Dan otvorenih vrata’ gdje su svi prisutni učenici, njihovi roditelji i profesori imali priliku da se informišu o svih pet fakulteta na IUS-u i o studijskim programima koje oni nude. Pored toga, predstavili su se i studentski klubovi, kroz koje studenti svojim marljivim radom i kreativnošću doprinose izgradnji IUS-a kao obrazovne institucije koja potiče, podržava i realizira ideje studenata, izjavio je predsjednik Fondacije za razvoj obrazovanja Sarajevo (SEDEF), koja je i osnivač IUS-a, gospodin Hasan Topaloğlu.

Na IUS-u su već započete i pripreme za narednu akademsku godinu time što je angažirano deset novih profesora koji su već prisutni na Univerzitetu u toku ovog semestra. Očekuje se da će još dvanaest novih profesora stići iz drugih zemalja u BiH, a to je ono što ovaj Univerzitet čini zaista internacionalnim. Državljani BiH se takođe pozivaju da se prijave za rad. Glavni cilj Univerziteta jeste da obezbijedi vrhunski kadar na svim studijskim programima i tako ponudi kvalitetne obrazovne programe, saopšteno je iz IUS PR Office-a.

Između ostalog, IUS nudi 21 studijski program u sklopu 5 fakulteta. Studenti mogu dobiti stipendije za studij na Fakultetu umjetnosti i društvenih nauka, Fakultetu menadžmenta i javne uprave, Fakultetu prirodnih i tehničkih nauka, te na Pravnom i Edukacijskom fakultetu.

(STUDOMAT.ba)