Istraživanje: Pijenje kafe svaki dan može vam pomoći da smršavite

Koliko pijete kafe dnevno? S kojim prijateljem biste izabrali "pijenje kafe" kao dijetu?


Nakon što je nauka dokazala da ispijanje kafe povećava životni vijek, sada tvrdi da redovno konzumiranje kafe može pomoći u gubitku kilograma. To znači, osim što će vam biti spasilac u užasnim jutrima, ova smeđa tekućina može vam biti i “lični kondicioni trener”.

Advertisements

Danas vam prenosimo jednu zanimljivu studiju i još nekoliko zanimljivih činjenica o kafi.

Studija koju je proveo Medicinski fakultet na Univerzitetu u Nottinghamu otkrila je da redovno konzumiranje kafe može sagorjeti kalorije u vašem tijelu. Kofein povećava brzinu metabolizma u vašem tijelu, automatski pomažući vam da izgubite kilograme.

Istraživanje dalje dodaje da kafa stimulira “smeđu masnoću” u vašem tijelu, vrstu masti koja se nalazi u trupu i vratu. Ova vrsta masti odgovorna je za proizvodnju topline u našem tijelu i na kraju za smanjenje bijele masti.

Advertisements

I ne da vam trebaju dodatni razlozi da volite svoj omiljeni napitak, ali pijenje kafe ima mnoge prednosti. Redovno pijenje kafe takođe može otkloniti promjene raspoloženja i ublažiti depresivno raspoloženje. Zapravo, kofein u kafi može vam čak pomoći u borbi protiv migrene jer je bogat antioksidansima.

Kafa je takođe poznata po tome što vaš imunološki sistem održava jakim i zdravim. Međutim, sve se ovo odnosi samo na prirodnu kafu. Instant kafa ili ona gotova, upakovana, koja se dobija na tržištu, vjerovatno nisu baš toliko dobra ideja. Često sadrže hemikalije, konzervanse i tone šećera koji samo štete vašem zdravlju.

Iako vam kafa pomaže u mršavljenju i ima puno drugih prednosti, stvari će krenuti prema jugu ako ne nadgledate unos. U drugoj studiji koja je objavljena u American Journal of Clinical Nutrition, naučnici su otkrili da dugotrajna konzumacija kafe može povećati rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Da rezimiramo, popijte dnevnu šolju kafe bez žaljenja, ali ne dopustite da ljubav prema kafi ode predaleko.

Koliko šolja kafe pijete dnevno? Kakvu kafu volite? Pišite nam u komentarima!