Istraživanje: Kako timski rad utječe na motivaciju pojedinca?

Radna mjesta današnjice podrazumijevaju visok nivo saradnje. Nedavna studija je pokazala kako kolektivno odlučivanje pozitivno utječe na motivaciju zaposlenika.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Studija, koja se sastoji od pet eksperimenata, je pokazala kako čak i naznaka da smo dijelom tima povećava motivaciju i zadovoljstvo na radnom mjestu. To u konačnici utječe na želju za ostankom u timu te poboljšava izvedbu radnih zadataka, prenosi eKapija.

– Osjećaj da ste dio tima zaposlenika koji zajedno rade na zadatku poboljšava motivaciju, tvrde autori.

Sudionici eksperimenata okupili su se u malim grupama od 3 do 5 sudionika, a onda su individualno započeli s rješavanjem zadanog zadatka, koji je osmišljen na način da u suštini bude nerješiv. Svakome je rečeno da za rješavanje zadataka mogu uzeti koliko god vremena im je potrebno.

Polovici sudionika je rečeno da rješavaju zadatak kao dio tima i dobili su pomoćne informacije za koje im je rečeno da su pokušaji drugih sudionika njihove grupe. Drugoj polovici nije rečeno da su dio tima, a pomoćne informacije su im davali sami istraživači.

Moć tima

Nakon 25 minuta svakom je sudioniku rečeno da mogu odustati od rješavanja, a na kraju im je podijeljen upitnik. Rezultati su pokazali kako su oni sudionici kojima je rečeno da su dio grupe pokušavali riješiti zadatak 48 posto dulje vremena od onih u kontrolnoj grupi. Također, ocijenili su zadatak zanimljivijim.

Treba naglasiti kako istraživanje ne tvrdi kako rad u grupi uvijek dovodi do ovakvih ishoda. Situacija sigurno ne bi imala jednake ishode kada bi ispitanici imali loše mišljenje o članovima svog tima.

– Istraživanje objašnjava kako socijalna interakcija pobuđuje intrinzičnu motivaciju, zbog čega se pojedinci više trude, zaključuju autori studije.

(eKapija.ba)