Hronični nivo stresa i akutna usamljenost navedeni su kao ključni razlozi povećanog rizika od samoubistva.

Prema novim rezultatima istraživanja koje je intervjuisalo 1.263 ispitanika, 40 posto doktoranata sa univerziteta u Velikoj Britaniji moglo bi biti “pod visokim rizikom od samoubistva”. Hronični nivo stresa i akutna usamljenost navedeni su kao ključni razlozi povećanog rizika od samoubistva.

Istraživači sa univerziteta Sussex i Westminster također su otkrili da je osam posto ispitanika zapravo pokušalo sebi oduzeti živote, piše The Tab.

11 posto ispitanika smatralo je samoubojstvo “vrlo često” (više od pet puta u prošloj godini), dok je gotovo šest posto otkrilo da su “često” razmišljali (tri do četiri puta u prošloj godini).

Zaista vjerujem da vas doktorat može ubiti, rekao je jedan student koji je sudjelovao u anketi.

Glavni razlog za osjećaj samoubistva i to što želite odustati je činjenica da dajete sve od sebe da dokažete da ste vrlo pametni i sposobni te da vas na kraju brukaju i kritikuju.

Ponekad zamišljam samoubistvo kako bih ‘kaznio’ svog mentora i postdoktora koji su mi zagorčali život, rekao je drugi ispitanik.

Dr Cassie Hazell, jedan od autora istraživanja, opisala je rezultate kao “srceparajuće”.

Postoji stvaran pritisak da budete savršeni, čemu ne pomaže činjenica da ne govorimo o tome koliko istraživanje može biti neorganizovano i frustrirajuće, rekla je.

Često spadaju u dvije skupine jer su, tehnički, studenti, ali nemaju predavanja ili vježbe, a mogli bi raditi i kao zaposlenici, ali nisu obuhvaćeni procesima upravljanja ljudskim resursima na isti način kao i ostali zaposlenici, dodala je Hazell.

Međunarodni izvještaj koji je anketirao više od 6000 doktoranata 2019. pokazao je da je više od trećine ispitanika potražilo pomoć za anksioznost ili depresiju.