Hvališ se jer uvijek učiš za urednim stolom: Evo zašto su oni kojima je “bomba pala” jednako uspješni

 Hvališ se jer uvijek učiš za urednim stolom: Evo zašto su oni kojima je “bomba pala” jednako uspješni

Old yellow coffee stain with glasses put on stack papers on the

Kako izgleda vaš radni stol za vrijeme ispitnih rokova? Haos u kojemu se samo vi snalazite ili je sve pod pravim uglom i na svom mjestu? Iako se ove dvije skupine ljudi možda ne mogu razumjeti, niti učiti u radnim uvjetima onog drugog, čini se da su i jedna i druga navika jednako dobre.

Učenje za čistim i urednim stolom može vas potaknuti da se zdravo hranite, budete velikodušniji i konvencionalniji, no isto istraživanje pokazalo je da i neuredan stol, koji izgleda kao da je na njega “pala bomba”, također ima svojih prednosti kao što su poticanje kreativnosti i razbijanja okvira tradicionalnog, piše mojfaks.dnevnik.hr.

Studiju su proveli psihologinja Kathleen Vohs i njeni stručni suradnici sa Sveučilišta u Minnesoti, a rezultati su objavljeni u časopisu PsychologicalScience.

– Prijašnja istraživanja išla su u prilog tome da čista i uredna radna okolina vodi dobrim stvarima: suzdržavanju od zločina, zagađivanja i promoviranju velikodušnosti, objašnjava Vohs.

– Mi smo, međutim, otkrili da jednako vrijedni ishodi proizlaze i iz malo neurednije okoline.

U prvih nekoliko eksperimenata, sudionici su ispunjavali upitnike u uredima. Neki u urednim i čistim prostorijama, a drugi u dijametralno suprotnima: papiri razbacani posvuda, uredski pribod nagomilan na nasumičnim mjestima. Nakon toga, sudionici su mogli odabrati žele li donirati novac u humanitarne svrhe i pojesti grickalicu – čokoladicu ili jabuku – na putu prema izlazu.

Čisto okruženje potaknulo je ljude na ono što se od njih očekivalo, kaže Vohs. U usporedbi s onima iz neuredne sobe, donirali su više novca i češće su birali jabuku pri odlasku. No, znanstvenici su postavili hipotezu da i neuredna okolina ima svoje prednosti. U drugom su eksperimentu ispitanici morali osmisliti nove načine uporabe ping-pong loptica.

Ukratko, sudionici iz neurednih prostorija došlo su do jednakog broja ideja kao i oni iz urednog ambijenta. No, njihove su ideje u prosjeku bile zanimljivije i kreativnije, po sudu nepristranog žirija

– Neuredan ambijent poticao je talent koji je sve cjenjeniji u tvrtkama, industrijama i društvima: kreativnost, kaže Vohs.

Također se pokazalo da su sudionici, u prilici da biraju između novog i već etabliranog proizvoda, oni iz neurednijih prostorija bili skloniji odabrati nove što su također protumačili kao dokaz da neuredan ambijent pomaže razbijanju konvencionalnog razmišljanja. Oni iz urednih ureda u prosjeku su češće birali etablirane, dobro poznate proizvode.

– Čini se da neuredna okolina potiče bijeg od tradicionalnog što može uroditi novim uvidima, zaključila je voditeljica istraživanja.

– Uredni prostori, pak, potiču konvencionalnost i ‘sigurnu igru’.

Možda te i ovo zanima?