10 finansijskih savjeta za studentski budžet koji će vam pomoći

Odlazak na fakultet prvi je put izazov za mnoge mlade ljude. Svakog dana morate istražiti novi grad, upoznati nove zanimljive ljude i izložiti se novim načinima razmišljanja; ovaj novi osjećaj neovisnosti može biti izuzetno oslobađajući. Problemi s kojima se mnogi studenti po prvi put susreću su finansijski problemi. Donosimo 10 savjeta za bolju finansijsku organizaciju studentskog budžeta.


money 1613484673

Razvrstavanje finansija i uspostavljanje studentskog budžeta ključan je dio ovog postupka, pa smo sastavili nekoliko savjeta koji će vam pomoći, piše HR-bld.net.

1. Počnite se oganizirati ​​rano

Kao što bi moglo biti primamljivo zamijeniti novostvoreno bogatstvo za nebitnu odjeću, obilne količine alkohola i razne druge sitnice, stavljanje male količine na početak mjeseca je izuzetno razumna ideja.

Ne samo da je bitna vještina „preljuba“ koja je osnova buduće finansijske sigurnosti i neovisnosti, već ima i kratkoročne koristi za osiguravanje da vam nikada neće ponestati novca, dolazi krajem mjeseca. I lakše je nego što mislite; čak i ako to znači da sve svoje novčiće stavite u svinjac u kutku spavaonice, to je ipak početak.

2. Naučite kuhati

Za što su mnogi studenti krivi, jedan od najjednostavnijih načina spaljivanja gotovine bez da to shvatite jest pojedu svaki dan jedući svaki dan. Ne govorimo ni o obrocima s tri obroka u večernjim satima, nego o jednostavnoj kupnji ručka u najbližem kafiću ili restoranu brze hrane između predavanja.

cooking 1613484108

Povremena grickalica iz kantine je naravno u redu, ali ne želite trošiti sav novac na hranu. Stoga je daleko jeftinije kuhati vlastite obroke navečer, kao i pripremiti ručak unaprijed. Također je i daleko zdravije, što će koristiti i vašem mozgu i vašem tijelu.

3. Planirajte svoj budžet

Nemoguće je učinkovito upravljati svojim finansijama ako nemate pojma u kakvom su stanju; stoga je ključno stvoriti i održavati sedmični ili mjesečni proračunski plan. Postoje brojni mrežni resursi i softverski alati koji vam mogu pomoći u tome, kao i nekoliko pristupa koje možete usvojiti. Na primjer, možete se ograničiti na maksimalno trošenje od 15KM ili 20 KM dnevno ili odrediti određene potrebe za različite potrebe, poput kupovine namirnica, troškova prijevoza i noćnog izlaska.

Budite disciplinirani. Proračunski planovi funkcioniraju samo kad ih se pridržavate, a ako zalutate, morate to i računati. Na impulsivna kupnja odjeće ili neplanirani noćni izlazak, na kraju krajeva, nije kraj svijeta, ali to bi moglo značiti šetnju do kampusa ili živjeti rezanci umjesto da stvari uravnotežite.

4. Putovati pametnije

U idealnom slučaju, trebali biste pokušati živjeti što bliže vašem kampusu; čak i ako je najamnina malo viša, općenito će vam možda biti jeftinija jer nećete plaćati troškove prijevoza. Ali ako to nije izvedivo, razmislite o načinima na koji možete smanjiti troškove putovanja na posao.

Ako vam je vožnja najbolja opcija, razmislite o udjelu automobila gdje možete podijeliti troškove parkiranja i benzina; ili potražite studentske ponude i ponude u javnom prijevozu, poput željezničkih karata. Ovisno o vašem dogovoru, to može značiti miješanje i podudaranje, poput korištenja programa Park and Ride; bilo koji način, pokušajte pronaći ono slatko mjesto koje vam najbolje odgovara.

bus 1613484541

5. Platite vlastiti studij

Iako balansiranje posla s redovitim studiranjem može biti zahtjevno, može biti i korisno – i ne samo u financijskom smislu. Daje vam nešto što ćete zabaviti u životopisu, kao i pomaže vam razviti različite vještine i atribute koji će vam dobro poslužiti kada diplomirate.

Međutim, u kratkom roku sve je u novcu, a imate taj dodatni novac u džepu na kraju svakog mjeseca može vam pomoći da se riješite svojih dodatnih troškova ili čak samo da udobnije živite život.

6. Zatražite pomoć

Ako se zaista borite da ostanete pri vrhu, onda uvijek možete zatražiti savjet. Gotovo svaki fakultet i sveučilište na planeti pružaju posvećene savjetnike za financiranje studenata koji mogu razgovarati s vama kroz vaše mogućnosti, a vi nećete biti prva osoba koja traži njihovo vodstvo.

Razmislite i o drugim mogućim rutama. Možete se prijaviti za drugi zajam preko ugledne tvrtke ili biste čak mogli dobiti i kreditnu karticu koja je specifična za studente, omogućavajući vam da sastavite svoj kreditni rezultat dok studirate.

7. Izbjegavajte nepotrebne troškove

Možda će zvučati zdravorazumski, ali ako pušite 20 cigareta dnevno ili živite u vlastitom stanu, onda će vam financijska situacija biti puno teža nego što bi trebala biti. Naravno, iako su neki troškovi neizbježni, mnogi se mogu negirati; svaki put kada trošite novac, zapitajte se plaćate li više nego što trebate.

U većini slučajeva rješenje je očito – na primjer, prestanite pušiti i dobiti cimera – ali ponekad morate obratiti pažnju na sitnice. Primjerice, kombiniranje troškova s ​​drugima često može pomoći, kao što je dijeljenje rublja ili prebacivanje s kućanicama za jedan zajednički Netflix račun.

8. Pregledajte svoju potrošnju

Jedan od najboljih načina da ostanete unutar svog proračuna (vidi Savjet 3) je da pregledate potrošnju na kraju svakog mjeseca, bilo putem prikupljanja primitaka ili putem vašeg mrežnog bankarskog sustava. To će vam omogućiti da vidite kuda tačno ide vaš novac i da li se pridržavate granica koje ste sami postavili. Omogućuje vam i podešavanje stvari ako utvrdite da ste previsoki ili premali proračun za određeni trošak.

Imati sve ove podatke na listu u Excelu ili na Googleu znači da možete analizirati troškove i čak restrukturirati proračun tako da bolje odražavaju vaše navike potrošnje. Možda zvuči malo intenzivno, ali stanje na vašoj banci definitivno će donijeti korist.

9. Traži popuste

Možda je najlakši način za uštedu novca kao student iskoristiti bezbroj popusta koji su vam na raspolaganju, od odjeće, namirnica i frizura do kina, prijevoza i restorana. Neke su prednosti možda relativno trivijalne (poput 10% popusta na hamburger), ali u mnogim slučajevima možete ostvariti ozbiljne uštede. Na primjer, karta za željezničke studente u Velikoj Britaniji uključuje trećinu svih tarifa, dok u SAD-u postoje čitavi sveučilišni udžbenici na koje možete besplatno zatražiti.

Potpuni popis prodavača koji nude popuste možete zatražiti u studentskom savezu ili pretraživati ​​na mreži, ali imajte na umu da mnoge tvrtke aktivno ne oglašavaju svoje popuste. Stoga se uvijek potrudite prije nego što platite jer ćete se možda ugodno iznenaditi.

10. Živi kod kuće

Bez obzira u kojoj ste životnoj fazi, najveći mjesečni odlazak vjerojatno će biti vaš životni aranžman, tako da ima smisla da će vam boravak kod kuće uštedjeti veliki komad novca. Doista, mnogi studenti koji žive blizu svojih odabranih sveučilišta provode ovu mogućnost.

To što ste kućna ptica ne mora značiti ni kraj vašeg društvenog života, niti znači da propuštate čitavo studentsko iskustvo. U stvari, ako više volite mirniji život, zapravo vam može biti bolje. Osim toga, uvijek možete ostati kod prijatelja u kampusu kad dođe vrijeme za zabavu

Život na budžetu može vas ograničiti – pogotovo kao student – ali kao što vidite, uz malo pažnje i pozornosti na vaše finansijske izdatke, ne trebate praviti kompromise na zabavan i uspješan provod na fakultetu. U stvari, planiranje finansija unaprijed olakšava rješavanje bilo kakvih problema koji se mogu pojaviti na tom putu, minimizirajući nepotrebne razine stresa i omogućujući vam da se temeljito pripremite za djelovanje.