HEA BiH: “Akreditacije” fakulteta van BiH nemaju značaj i neće biti priznate

Iz Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta u BiH su potvrdili da imaju informacije da određene visokoškolske ustanove iz BiH podnose zahtjev za akreditaciju agencijama izvan BiH istog ili sličnog tipa i funkcije kao što je Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH te smatraju da ova praksa nije dobra iz više razloga.


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Iako se radi se o manjem broju takvih zahtjeva, u saopćenju ukazuju da rezultat takve “akreditacije“ nema značaja za područje BiH, jer na osnovu nje ni visokoškolska ustanova niti studijski program ne mogu biti upisani u Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH, niti takve “akreditacije“ mogu biti tretirane od Centra za informisanje i priznavanje BiH (CIP).

Državni registar akreditiranih visokoškolskih ustanova u BiH, koji vodi Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH, relevantan je izvor informacija za ENIC/NARIC centre u Evropi koji se bave priznavanjem diploma visokoškolskih ustanova iz BiH.

Napominju da u skladu s definiranom procedurom u ovaj registar mogu biti upisane samo visokoškolske ustanove u BiH, odnosno njihovi akreditirani studijski programi čiji je postupak akreditacije vodila Agencija za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH.

Osim troškova kojima se u tom slučaju izlažu visokoškolske ustanove iz BiH, za same studente tako “akreditiranih“ visokoškolskih ustanova, koji namjeravaju nastaviti školovanje vani ili se vani zaposliti, takva “akreditacija“ nema značaja, jer i u svrhu nastavka školovanja ili zapošljavanja studenata visokoškolske ustanove i poslodavci iz inostranstva za provjere takvih “akreditacija“ kontaktiraju Agenciju za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH i/ili Centar za informisanje i priznavanje BiH (CIP).

S tim u vezi, pozivaju sve visokoškolske ustanove u BiH, ministarstva obrazovanja u kantonima i Republici Srpskoj, te Odjel za obrazovanje Brčko Distrikta BiH da s ovom agencijom grade respektibilan proces akreditacije visokoškolskih ustanova i studijskih programa u BiH, usklađen sa evropskim standardima i smjernicama za osiguranje kvaliteta.

Visokoškolskim ustanovama u BiH sugerišu da novac, eventualno, planiran za akreditacije kod agencija izvan BiH usmjere na poboljšanje uslova za kvalitetnije izvođenje svojih naučno-nastavnih, odnosno umjetničko-nastavnih procesa.

(Klix.ba)