Gradski prijevoz: Kakve pogodnosti imaju studenti u Sarajevu i Banjaluci?

Studentima obezbijeđene pogodnosti kada je u pitanju gradski prijevoz.


Foto: Envato
Foto: Envato

U glavnom gradu Bosne i Hercegovine cijena karte za jednu zonu jeftinija je za 20 pfeniga, pa umjesto 1,60 KM, sada iznosi 1,40 KM. Ovaj cjenovnik primjenjivat će se do kraja godine, u skladu sa odlukom Vlade Kantona Sarajevo.

Advertisements

Građani koji plaćaju autobuske karte beskontaktnim karticama ili E-kartama plaćaće 5 posto niže cijene. Učenici i studenti imat će subvencionisane mjesečne karte i u augustu, piše N1.

S druge strane, u Banjaluci cijena jedne vožne skuplja je za 0,50 KM, pa umjesto 1,80 KM, iznosi 2,30 KM. Jedinstvena mjesečna karta za radnike iznosit će 78 KM.

Advertisements

Nakon odluke Skupštine grada kojom je usvojen cjenovnik koji je predložio gradonačelnik Draško Stanivuković na subvencije mogu računati određene kategorije penzionera, učenici i studenti.

 – Odvijanje javnog prijevoza je bilo upitno u narednom mjesecu. Ja sam se trudio da na sve moguće načine ne dozvolim da ostanemo bez javnog prijevoza, iako su nas tjerali tim putem. Bitno je da kažem da će Grad nastaviti da finansira karte za učenike iz porodica sa 4 i više djece, popuste za penzionere i slično. Izmjena cjenovnika koji je usvojen je u pogledu radničkih karata, ali već je 90 posto preduzeća pristalo da to plati za svoje radnike, da oni preuzmu teret poskupljenja, rekao je Stanivuković po okončanju sjednice Skupštine grada na kojoj je usvojen cjenovnik.