Gradi se studentski dom: Akademcima bolji uslovi smještaja u Bijeljini

Studentica Ivana kaže da kupatilo i toalet dijele s muškarcima.


Foto: Srpskainfo
Foto: Srpskainfo

U Bijeljini studira oko 3.000 mladih, koji u drugom po veličini gradu u RS-u nemaju adekvatan smeštaj, pa godinama za stanovanje koriste Đački dom.

Izgradnja objekta za studente neophodna je, kako zbog smještaja, tako i zbog svih pratećih sadržaja, upozoravali su godinama iz Udruženja mreže savjeta učenika RS i Studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

Na njihovu veliku radost, sredstva za izgradnju studentskog doma biće planirana u republičkom budžetu za iduću godinu, a Grad Bijeljina obezbijediće lokaciju i neophodne dozvole.

Studenti Pedagoškog, Poljoprivrednog fakulteta, Fakulteta poslovne ekonomije i odjeljenja Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, koji su smješteni u đačkom domu imaju duplo manje troškove u odnosu na one koji plaćaju privatni smještaj, ali nemaju, kažu, uslove koje bi trebalo da imaju kao studenti, jer je đački dom prilagođen srednjoškolcima.

Dijele kupatilo s muškarcima

Predstavnica studenata Pedagoškog fakulteta i član studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Katarina Tomanić, kaže da je zajednički cilj izgradnja studentskog centra i poboljšanje studentskog standarda.

– Studenti korisnici Đačkog doma imaju manja prava od srednjoškolaca. To je ipak ustanova koja je za srednjoškolce izgrađena prije 40-ak godina i mnogo toga bi se trebalo prilagoditi savremenim uslovima, ističe Tomanić.

Studentkinja Ivana Petrović kaže da kupatilo i toalet dijeli s muškarcima!

– To je ispod svih standarda, ali izbora nemamo. Kad uporedimo troškove kolega studenata koji plaćaju privatan smještaj, nema smisla da se puno bunimo. Ali željeli bismo da imamo bolje uslove za studiranje, navodi Ivana.

Pad broja studenata

Bijeljina kao drugi grad po veličini u RS-u zaslužuje studentski centar, ističe i dekan Pedagoškog fakulteta u Bijeljini, prof. dr Dalibor Stević.

– I upisna politika trebalo bi da definiše i ponudi studentima koji dolaze u naš grad adekvatne uslove. Studentski dom je svuda najjeftiniji i najlagodniji način za stanovanje i studiranje, a omogućava i vannastavni život sa sportskim i kulturnim sadržajima, koji su takođe veoma bitni, pojašnjava Stević.

U Srpskoj je iskorišteno samo 44,7 kapaciteta u visokoškolskim ustanovama. Bijeljina je nekada imala 5.000 studenata, a danas je taj broj skoro prepolovljen. Izgradnja studentskog doma je potreba, jer bi adekvatan smeštaj, uz prateće sadržaje, doprineo povećanju broja studenata.

– Mogli bismo da zadržimo studente koji su bili prinuđeni da plaćaju privatan smještaj, pa su se onda zbog gotovo slične cijene zakupnine stanova opredjeljivali za Beograd ili Novi Sad. Izgradnjom Studentskog doma mogli bismo da otvorimo i nove studijske programe i smjerove, naglašava Stević.

Planirani kapacitet studentskog doma je 300 ležajeva i 12 smještajnih jedinica za profesore – uz planirane sadržaje na 6 etaža. Imovinsko-pravni odnosi nisu prepreka, jer je zemljište na kojem je planirana izgradnja u vlasništvu Grada.

Projektna dokumentacija u izradi

Izgradnja studentskog doma, sredstvima Vlade RS-a, planirana je u neposrednoj blizini Centra za visoko obrazovanje, pojašnjavaju u Gradskoj upravi Bijeljina. Savjetnik gradonačelnika, Radiša Petrović, kaže da je lokalna uprava pokrenula proceduru izbora izvođača radova za rušenje objekata stare štale, koja je korištena za praksu u Poljoprivrednoj školi.

– Upravo na ovoj lokaciji planirana je izgradnja novog studentskog doma. Projektna dokumentacija je u izradi, a naša obaveza je da, osim lokacije, pripremimo i sve neophodne saglasnosti, rekao je Petrović.