Govori 56 jezika i ima savjet kako svako može da ih nauči

Muhamed Mešić pravi je fenomen. Ovaj 32-godišnji Tuzlak govori čak 56 jezika.


Mešić je pravnik, hebreist, japanolog, ali i trenutno savjetnik makedonskog predsjednika, Đorđa Ivanova. Dobitnik je i prestižne nagrade “Brainswork Make a Difference Award” 2010. godine u Beču.

Advertisements

Na pitanje kako neko može govoriti 56 jezika, Muhamed odgovara kako je sve moguće.

– Važno je imati želju, a ja sam je imao. Silna ljudska volja je čudo – ona je najčešće glavni “krivac” za naše uspjehe. Svijet na drugim jezicima izgleda drugačije, dok sva ta različita razmišljanja na stranim jezicima imaju sposobnost da stvore sasvim drugačiju sliku nego samo na jednom jeziku.

Jezički genije kaže da samo treba naći način kako da savladate gradivo, “i ako ste dovoljno uporni, uspjeh je neminovan”.

Advertisements

Muhamedu je u prosjeku potrebno dvije to tri sedmice za savladavanje elementarne komunikacije i osnova jezika.

– Što više jezika govorimo, lakše je učiti ostale, jer su jezici dosta povezani i dobar dio njih imaju sličnosti. Od 360 dana u godini ja više od 200 provodim u avionu. Uvijek putujem na razna predavanja, seminare, obuke… Ali ne žalim. Shvatio sam da je potrebno biti žrtva ako želite uspjeti i ja to, zaista, jesam. Zato svima savjetujem da ne žale sebe ako hoće da žive svoj film i biti svoji. Važno je imati cilj i raditi na ostvarenju istoga, a rezultat dođe sam po sebi, poručio je Mešić za Al Jazeeru.

(Al Jazeera)