Finski model obrazovanja: Osam razloga zašto je najbolji [VIDEO]

Finski školarci već dugi niz godina drže ponajbolje pozicije na PISA testovima, koji ispituju kompetencije učenika u matematici, pismenosti te prirodnim naukama. Obrazovni sistem skandinavske zemlje očito dobro radi, a postoji i nekoliko razloga za to.


Foto: Ilustracija

Finski školarci već dugi niz godina drže ponajbolje pozicije na PISA testovima, koji ispituju kompetencije učenika u matematici, pismenosti te prirodnim naukama. Obrazovni sistem skandinavske zemlje očito dobro radi, a postoji i nekoliko razloga za to, prenosi portal Srednja.hr.

Finski školarci redovno su među najuspješnijima na svijetu

Finski učenici na PISA testovima redovno u top deset u sva tri područja testiranja – matematici, pismenosti i prirodnim naukama.

Općenito vlada mišljenje kako su individulniji pristup poučavanju, moderni oblik nastave i oslobođena satnica put do uspješnijih učenika.

Nekoliko je činjenica zbog kojih finski obrazovni sistem izvrsno funkcioniše:


Sviđa ti se objava? Podijeli je sa prijateljima!

STUDOMAT

STUDOMAT je najveća internet zajednica studenata i mladih u regionu osnovana 2012. godine, namijenjena studentima i mladima u potrazi za informacijama o studiju i dodatnoj edukaciji, stipendijama, studentskim poslovima, smještaju i ostalim temama koje su interesantne studentima i mladima.
X