Ferijalni rad u Zapadnoj Evropi: Studenti iz BiH džeparac zarađuju van granica države

Loš obrazovni sistem, nedostatak posla, niske plaće i životni standard, neki su od razloga zašto Bosnu i Hercegovina napušta veliki broj ljudi. Prvensteno zemlju napuštaju studenti, koji uloženi trud ipak ostavljaju iza sebe na fakultetu, pakuju kofere i odlaze.


Piše: Mediha Tabaković

Advertisements

– Već nekoliko godina idem u Njemačku na ferijalni rad, a radio sam i u BiH. Odlučio sam se za ferijalni rad, jer  tad u BiH nisam mogao naći nikakav posao kao student.  U svakom slučaju druga država pruža više mogućnosti. Kao što sam već rekao, u BiH nisam mogao naći posao kao student, a u Njemačkoj sam radio poslove koji su mi omoguvaćali da ovdje bolje živim, govori Nedim Mujkić.

Nedim je student treće godine elektrotehnike u Tuzli, studijskog programa Tehničkog odgoja i informatike.

Mujkić navodi da ne bi radio posao koji nije u njegovoj struci, ali je ipak otvoren za sve mogućnosti i poslove izvan države.

– Ja kao student treće godine, i neko ko je više godina išao u inostranstvo da radi, ali i ko je radio i neke poslove u BiH, shvatam mlade koji odlaze. Kako one koji odlaze samo na ferijalni rad, tako i one koji traže bolju budućnost. Mislim da svi koji nemaju priliku da rade ono za šta su se godinama borili i vrijedno radili, trebaju da nađu mjesto na kojem će to moći. Možda to neće biti posao u struci, ali će sigurno biti posao za koji će biti bolje plaćeni nego u BiH, ističe Nedim.

Belmin Turić student rudarskog fakulteta, još je jedna mlada osoba koja svoj život vidi izvan Bosne i Hercegovine.

Belmin navodi da je svoje radno iskustvo stekao u Njemačkoj, te da kao student koji želi studirati ujedno želi pomoći roditeljima kako bi njima olakšao njegovo školovanje.

– Što se tiče mogućnosti u našoj Bosni i Hercegovini i država članica EU to je velika razlika. Kod nas u državi kao student “ako uopžte radiž” onda radiž za minimalac, a kada odež u državu članica EU  znaš zbog čega si napustio granice naše držav. Njihove satnice su kao naše dnevnice. Znači financijska prednost, prednost u učenju i usavršavanju jezika, navodi Belmin.

Advertisements

Kao i Nedim, ni Belmin ne želi da radi posao koji nije u njegovoj struci. „ Sve zavisi koji je posao u pitanju, ali u 95% slučajeva odbio bih posao iz druge struke, a razlog je vrlo jednostavan odlučio sam se za ovu struku i da želim bilo šta raditi onda ne bih ni upisivao fakutet i radio bih razne poslove“.

Studentica treće godine žurnalistike u Tuzli, Lejla Talić kaže da do sada nije imala radno iskustvo, ali se prijavila za ferijalni rad izvan Bosne i Hercegovine. Lejla navodi da posao u Bosni nije mogla pronaći što je bio razlog za planirani odlazak.

– Mislim da druga država  pruža više mogućnosti nego što imamo u BiH kao studenti. Teško je naći bilo kakav posao, a o poslu koji bi bio realno plaćen i ne razmišljam. Čula sam mnogo priča gdje su studenti radili fizičke poslove, a satnica je bila jako niska. U drugim zemljama to nije slučaj, bolje su plaćeni i znate za šta radite, ističe Lejla.

Lejla kaže da je otvorena za poslove i da bi radila posao koji nije u njezinoj struci ukoliko je dobro plaćen, i ukoliko može sebe da izdržava. Također navodi da joj kao studentu nije važno kakav je posao, jer jednostavno želi da zaradi za džeparac koji će joj biti dovoljan.

– Razumijem zbog čega odlaze, i mislim da svi trebaju raditi onako kako misle da je za njih najbolje. U svakom slučaju smatram da trebamo iskoristiti svoje godine, i kao studenti trebamo prihvatiti  kad nam se pruži prilika da idemo izvan granica na ferijalni rad. Nakon studija, smatram da je bolje raditi u tuđoj državi posao za koji se nismo školovali, nego ne raditi u domovini, dok diploma kupi prašinu, ističe Lejla.

Studenti iz Bosne i Hercegovine spremni su da rade izvan države bilo kakav posao, jer svoju budućnost u Bosni ne vide.

U  BiH ne postoji zakonska obaveza odjave prebivališta, stoga veliki broj onih koji napuštaju BiH zbog studiranja ili posla ne odjavljuju svoje prebivalište. To znači da ne postoje tačni podaci o broju mladih, nezaposlenih, a i studenata koji su spakovali kofere i bolje sutra potražili u Zapadnoj Evropi.

(Mediha Tabaković / STUDOMAT.ba)