Fakulteti u Bosni i Hercegovini uvode program heklanja

Najnovije rang liste svjetskih univerziteta pokazuju da su sam vrh liste okupili upravo bh. univerziteti, ostavši iza sebe čak i prestižni Harvard. Analitičari smatraju da doprinos pozitivnoj politici u našoj državi pružaju upravo studenti svojom marljivošću i zainteresovanošću za društveni progres.


Studenti u našoj državi su svjesni da su oni ti koji su jedni od najmoćnijih skupina u zajednici. Svjesni toga, suprotstavili su se ukorijenjenom uticaju politike na univerzitetima, korupciji, nepotizmu, diskriminaciji i suhoparnosti u prenosu znanja.

Advertisements

– Inicijativa da se uvede program heklanja je došla upravo iz naših studentskih vijeća. Zahvaljujući našem društvenom angžamanu, sve smo probleme riješili, te je vrijeme je da se okrenemo novim smjerovima i da budemo primjer EU, al i  svjetskom standardu, navode studentski predstavnici Inicijative za uvođenjem programa heklanja na bh. univerzitetima.

Iz agencija koja povezuje ministarstvo obrazovanja na državnom  nivou i zavode za zapošljavanje navode da je ovo historijska odluka za BiH, te da imaju 100.000 praznih radnih mjesta za ovu struku.

Advertisements

– Od ranog djetinjstva sanjam da se profesionalno bavim heklanjem. Za mene je to nedostižna umjetnost i želim pomoći da Bosna i Hercegovina bude poznata po heklarskim radovima. Smatram da ću kroz fakultet usvršiti sve metode heklanja i da će moji radovi biti izloženi u galerijama širom Bosne i Hercegovine, za kraj navodi buduća studentica G.Ž. iz Cazina.

Napomena: Tekst je satiričnog karaktera.

(Mirnes Ćerimović / STUDOMAT.ba)