‘Fakultet nas diskriminiše’: Studente o polaganju ispita obavijestili deset dana prije roka

Studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu nezadovoljni su odlukom prodekana za nastavu da polažu praktične ispite i smatraju da je ovo diskriminacija u odnosu na kolege koje ih prošle školske godine nisu polagale.


Students of medicine examining anatomical model
Ilustracija: Envato

Kako studenti navode za direktno.rs, uprkos protestima organizovanim 21. maja, prodekanesa za nastavu Medicinskog fakulteta u Beogradu, prof. dr Tanja Jovanović, ostala je pri odluci da studenti polažu praktične ispite.

Advertisements

Nastava u vrijeme pandemije na Medicinskom fakultetu odvijala se online u prethodnoj, ali i u ovoj školskoj godini, a uslovi za polaganje ispita u 2019/20. su podrazumijevali da se polaže samo teorijsko znanje na usmenom ispitu.

Prodekanesa je, međutim, donijela odluku koja direktno diskirminiše studente koji ispite polažu u školskoj 2020/21. u odnosu na kolege koji su iste ispite pod istim okolnostima prethodne godine polagali bez praktičnog dijela ispita.

Advertisements

Reakcija dekana akademika Nebojše Lalića je, kako navode studenti, izostala.

Ono što je također sporno jeste da su studenti o konačnim uslovima pod kojim će polagati ispite obavješteni deset dana prije početka ispitnog roka – iako bi zakonski o tome morali biti obavješteni na početku školske godine.

Studenti, kako kažu, ne zahtjevaju posebne niti olakšane uslove studiranja, već samo jednak tretman u skladu sa datim uslovima i zakonom.