Evropska komisija pozvala BiH na učešće u obrazovnom programu Erasmus+

Uprkos kontroverzi koja okružuje program za razmjene i stipendije EU Erasmus+ u Bosni i Hercegovini, Evropska komisija poziva zvaničnike u zemlji da učestvuju barem djelimično.


Foto: Studentski protest (R)EVOLUCIJA+ održan ispred Parlamentarne skupštine BiH
Foto: Studentski protest (R)EVOLUCIJA+ održan ispred Parlamentarne skupštine BiH

Uprkos kontroverzi koja okružuje program za razmjene i stipendije EU Erasmus+ u Bosni i Hercegovini, Evropska komisija poziva zvaničnike u zemlji da učestvuju barem djelimično.

Advertisements

Kako bi učestvovala u svim aspektima novog programa za period 2014-2020, koji je zamjena programa Eramus Mundus, koji je bio na snazi od 2004. do 2013, zemlja je trebala uplatiti godišnju naknadu od 115.000 eura i potpisati sporazum s Evropskom komisijom, prenosi portal SETimes.

Bilo je potrebno odobrenje od strane dva entitetska ministarstva obrazovanja, jer BiH nema državno ministarstvo obrazovanja, ali ministarstvo obrazovanja Republike Srpske odbilo je taj program, što je u decembru dovelo do protesta širom zemlje.

Zvaničnici RS naglasili su da se ne protive tome da se studentima pružaju prilike, ali su rekli da su protiv premještanja nadležnosti za pitanja obrazovanja s entiteta na državu.

– Moramo podsjetiti javnost da je obrazovanje u isključivoj nadležnosti entiteta, a da je postojao uslov da se zbog učešća u “Erasmusu” formira agencija na nivou BiH, što bi predstavljalo još jedan prijenos nadležnosti. To je za ovo ministastvo neprihvatljivo, kaže se u saopštenju tog ministarstva za SETimes.

Međutim, iz EK kažu da je vrlo važno da BiH učestvuje, barem djelimično, u programu Erasmus+.

Zemlja bi bez tog sporazuma mogla učestvovati u osnovnom dijelu programa, koji obuhvata fondove EU za obrazovne projekte u smislu izgradnje kapaciteta, poput obuke osoblja u upravama i mogućnosti da studenti i osoblje provedu neko vrijeme na univerzitetima u EU.

Osnovni program uključuje i stipendije na doktorskom nivou koje su ranije bile na raspolaganju u okviru programa Erasmus Mundus, te podršku za mjere u cilju podsticanja reforme u visokom obrazovanju.

Advertisements

– Studenti i mladi i stari, kao i nastavnici i drugi predavači, kao na kraju i javnost u cjelini, bit će na gubitku ako BiH ne potpiše učešće u programu Erasmus+ i propusti da iskoristi prilike za partnerstvo s EU i svojim susjedima u cilju rješavanja zajedničkih pitanja, poput unapređivanja znanja i kvalifikacija i povećavanja zapošljivosti na globaliziranom tržištu rada, izjavio je za SETimes Dennis Abbott, glasnogovornik evropskog povjerenika za obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade.

Mnogi zvaničnici u zemlji izrazili su svoje razočerenje.

– Studenti su ti koji direktno gube. Dugoročno, država je ta koja najviše gubi, zato što neće imati sposobne kadrove. Ovo je bila prilika da se studenti na neki način integrišu u EU i prije nego što se sama država integrise kao članica. Sad smo u jednoj vrsti naučne i obrazovne izolacije koja je rezultat isključivo političke tvrdoglavosti i određenih retrogradnih politika, izjavila je za SETimes Denisa Sarajlić-Maglić, zamjenica ministra za civilne poslove BiH.

Uz pomoć evropskog programa Erasmus Mundus, Samir Beharić, student novinarstva na Univerzitetu u Sarajevu, provodi godinu dana u Berlinu na Institutu Frei za medije i komunikacije. On je jedan od 31. studenata iz BiH koji su u okviru tog programa dobili stipendiju.

– Učešće u Erasmus+ programu je od ekstremne važnosti za sve. Izostankom iz ovog programa, doći će do opsssssteg društvenog nazadovanja, zbog onemogućavanja mladim ljudima da znanje prikupe u Evropi i primjene ga u BiH, izjavio je Beharić za SETimes.

– Univerziteti u Evropi bolje su opremljeni i imaju bolji kadar. Evropa nam nudi slobodno znanje. A naši političari su sad to srozali sa njihovom  ‘ko je ovdje glavni’ pričom.

(SETimes.com)