SVEMO: Dvorana, bazen i novi paviljon za studente

Studentski dom Sveučilišta u Mostaru prije nekoliko godina je imao dugovanja u visini 70 posto godišnjeg proračuna. Dolaskom novog ravnatelja Dragana Mikulića ova institucija je u samo nekoliko godina uspjela izmiriti sva dugovanja, poslovati bez gubitaka na godišnjoj razini, a sada planira i novi projekt vrijedan 20 milijuna maraka.


Foto: Večernji list
Foto: Večernji list

Studentski dom Sveučilišta u Mostaru prije nekoliko godina je imao dugovanja u visini 70 posto godišnjeg proračuna. Dolaskom novog ravnatelja Dragana Mikulića ova institucija je u samo nekoliko godina uspjela izmiriti sva dugovanja, poslovati bez gubitaka na godišnjoj razini, a sada planira i novi projekt vrijedan 20 milijuna maraka, piše Večernji list.

– Dom posluje na pozitivnoj nuli, dugovi su vraćeni. Prije godinu i pol dana po prvi put je završni račun bio dobar. To je bio preduvjet da se uđe u ovaj projekt, govori nam na početku razgovora ravnatelj Mikulić. Valja napomenuti kako je trenutni proračun Doma nešto veći od dva milijuna maraka. Čak 25 posto sredstva je novi menadžment Doma našao iz izvanrednih izvora. Catering, ljetno iznajmljivanje soba turistima, web-portal samo su neki do uspješnih projekata Studentskom doma Sveučilišta u Mostaru. Sada se planira izgradnja sportske dvorane, zatvorenog bazena, novog paviljona u kojem će biti 250 kreveta.

– Sada imamo tri puta veću potražnju za smještajem od one koju nudimo. Cijeli projekt je ekonomski opravdan. Ukupna vrijednost projekta je 20 milijuna maraka. Imamo posjedovni list za zemlju na kojoj će se graditi novi objekti, ali ne i vlasnički. Građevinska dozvola košta milijun maraka, što znači da nam ostaje 14 za gradnju. Oko pet milijuna maraka ćemo tražiti preko IPA fondova, donacija Hrvatske, i to je realnost. Ostatak novca dobivamo iz kredita i već smo u pregovorima s nekim bankama, ističe Mikulić, te dodaje kako bi se sva kreditna zaduženja vezana uz ovaj projekt trebala vratiti u roku od 10 godina. Zatvoreni bazen koji se planira graditi trebao bi biti dimenzija 25×12 metara, a objekt će imati i 200 sjedećih mjesta. Nova sportska dvorana za male sportove će biti dimenzija 45×27 metara i imati će tribine s 1000 mjesta. Dvorana će biti samoodrživa, što je jako bitno.

– Kad se sve završi bit će otvoreno 41 radno mjesto, a u prvoj fazi projekta 27 radnih mjesta. Dom to može nositi, plaće su redovne, sve obveze se izmiruju. Studentski dom Sveučilišta u Mostaru godina već uvodi zapadne standardne. Puno pažnje se daje sportu. Odbojka, košarka, ragbi samo su neki od sportova koji će se igrati u novoj dvorani koja se planira graditi. Sportska udruga je podigla Dom na tri stepenice više. Imamo jednoga Francuza koji je tu, studira i igra za nas, tu je još nekoliko stranaca ili povratnika. Širimo sportsku priču, imamo svoj portal, uvjeti u domu su odlični. Nastavljamo graditi jednu pozitivnu priču i nadamo se kako ćemo imati dovoljno potpore da ovaj projekt završimo u predviđenim rokovima. Ovaj projekt ima regionalno značenje, zaključuje ravnatelj Mikulić.

U razgovoru novinara sa studentima moglo se čuti kako su zadovoljni stanjem u Domu. Smještaj i hranu dobivaju za 150 maraka, a iznajmljivanje stana npr. po jednom studentu plaća se 200 maraka.

Kada se dodaju režije, hrana na mjesečnoj razini dobije se iznos od 600-700 maraka. Razlika je više nego očita, a trenutno su uvjeti u Studentskom domu Sveuličišta u Mostaru znatno bolji od onih koji se nude u privatnim stanovima.

[divider]

> Facebook: Sveučilište u Mostaru – pratite aktuelnosti s vašeg Sveučilišta!

[divider]

(vecernji.ba)