Evo kako izgleda tipičan dan u životu studenata na Harvardu

Mnogi zamišljaju da se na Harvardu uči po cijeli dan. Ideju smo uglavnom dobili iz filmova i serija.


harvard university campus e1643929215482
Foto: Envato

Mnogi zamišljaju da se na Harvardu uči po cijeli dan. Ideju smo uglavnom dobili iz filmova i serija koje smo imali prilike da gledamo tokom godine, a kako dan studenta Harvarda izgleda u realnosti, podijelila je Alison, koja je studentica sociologije na ovom fakultetu, kako piše Studentski.alo.rs.

Tipičan dan studenta Harvarda

 – Mogla bih da pričam o časovima koje pohađam, smjeru koji pohađam, prijateljima koje imam ili klubovima u kojima učestvujem. Možda da pričam o svom domu ili kafiću u kojem volim da učim ili o teretani u koju idem mnogo rjeđe nego što bi trebalo. Ono o čemu ne mogu da pričam, kada vodim te razgovore, jeste kako izgleda najsvakodnevniji dan kao student Harvarda. Na kraju krajeva, ne trčim svaki dan tamo-ovamo na sastanke kluba ili satima gulim po papiru u biblioteci! Evo kako izgleda jedan od mojih najtipičnijih dana:

9:00: Prvi alarm se oglasi.

9:30: Drugi alarm se pali.

9:45: Treći alarm se uključuje. Izlazim iz kreveta u svom apartmanu i idem pod tuš. Dok se krećem iz svoje spavaće sobe u zajedničku sobu, već čujem svoju cimerku, deset koraka ispred mene, kako pušta muziku u svom apartmanu. Kada se vratim iz kupatila, nabacim svoju odjeću — nezvanična uniforma Harvarda za jesen i rano proljeće je džemper i helanke — i, ako imam vremena, malo maskare. Dok hvatam svoj ranac, moja cimerka je naručila mobilnim krofnu, koju ću pokupiti na putu do časa. Brzo hodamo trotoarima od crvene cigle do svoje učionice.

10:30: Kroasani sa slaninom, jajima i sirom i kafa u ruci, moja cimerka i ja se smještamo u prvi red našeg predavanja na engleskom: „Moderni pisci”. Ja studiram društvene nauke i engleski jezik, a moja cimerka studira neurobiologiju i afroameričke studije, tako da volimo da pronađemo časove humanističkih nauka koje možemo zajedno da pohađamo. Izvlačimo kopije „Zabavne kuće“ Allison Bechdel — moje štampane i njene na njenom laptopu — i spremamo se da pravimo bilješke.

12:00: Posle predavanja idemo na ručak. Ne znam da li je ovo moja teorija zavjere, neizgovoreno pravilo ili samo činjenica rasporeda ručka, ali srijedom se u trpezarijama gotovo uvijek služe pileće kokice. Raspakujemo predavanje i ćaskamo o pop kulturi ili danu koji je pred nama, ponekad same, ponekad sa drugim drugarima iz razreda ili iz naše kuće. Napunimo šolje koje se mogu kompostirati piletinom sa kokicama i krećemo do svojih destinacija. Još jedno predavanje.

14:45: Kada se nastava završi za dan, imam popodne i večer koje mogu potrošiti na čitanje, domaće zadatke i vannastavne aktivnosti.

18:00: Poslije večere, svratim do Plimpton St. 14, zgrade našeg kampusa novina Harvard Crimson. Moja glavna vannastavna obaveza je da predsjedavam sekcijom za umjetnost u novinama, tako da sam u zgradi gdje se sastanem sa urednicima i piscima, napravim štampani dio novina i učestvujem na sastancima i aktivnostima širom zgrade najmanje tri ili četiri dana u nedjelji . Količina posla koji obavim zavisi od toga koliko vatreno ćaskam sa prijateljima koji pišu za sekciju o umjetnosti i za druge dijelove novina kao što su Vijesti, Uvodnik i naš časopis Petnaest minuta!

20:00: Vraćam se u Vinthrop House posljednji put i smještam se u svoj apartman do kraja večeri. Napravim listu svojih čitanja za narednih nekoliko dana i kunem se da ću ih sve proći unaprijed – iako znam da je to malo vjerovatno. Moja cimerka mi pravi društvo u našoj zajedničkoj sobi, radeći na setovima problema za STEM časove. Povremeno prestanemo da radimo da bismo razgovarale, pojele kasnu užinu ili gledale epizodu Kriminalističkih umova — neizbježno ostajemo budne mnogo kasnije nego što bi vjerovatno trebalo.

Na kraju noći, podesim alarme i spremam se da sve ponovim sledećeg dana, pojasnila je Alison.