EU ubrzava povrat sredstava utrošenih na projekte za mlade

Evropska komisija donijela je pravila kojima će se smanjili administrativno opterećenje te omogućiti brz povrat sredstava državama članicama za aktivnosti koje se finansiraju putem Inicijative za zapošljavanje mladih (YEI) i Evropskog socijalnog fonda (ESF).


Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Novi sistemi omogućit će brži i jednostavniji povrat sredstava za aktivnosti kojima se podržavaju mladi. Promicanje zapošljavanja mladih glavni je prioritet Evropske komisije. Krajem maja Komisija je kvalificiranim državama članicama isplatila milijardu eura pretfinanciranja iz Inicijative za zapošljavanje mladih kako bi se ubrzala provedba mjera podrške na terenu i tako pomoglo do 650.000 mladih osoba, piše portal cut.hr.

Komisija je nedavno pozdravila i jačanje Evropskog saveza za naukovanje, u okviru kojega su se sudionici obavezali mladima na raspolaganje staviti 140.000 novih prilika za naukovanje i osposobljavanje. Evropska komisija sada poziva države članice da razviju vlastite pojednostavnjene sisteme upravljanja troškovima te tako Inicijativu za zapošljavanje mladih i Evropski socijalni fond učine jednostavnijima, sigurnijima, bržima i usmjerenijima na rezultate.

GLEDAJ STUDOMAT.TV

TVoj vodič kroz studentski život!

– Aktualno povećanje stope zaposlenosti mladih ohrabrujuće je: tokom 2014. godine 850.000 mladih osoba pronašlo je radno mjesto. Komisija podržava države članice u njihovim naporima nastojeći im olakšati provedbu Garancije za mlade putem Inicijative za zapošljavanje mladih i Evropskog socijalnog fonda. Današnja odluka olakšat će provedbu projekata namijenjenih mladima na terenu, navela je u svom komentaru novih, pojednostavnjenih sistema upravljanja troškovima, resorna povjerenica Evropske komisije Marianne Thyssen.

(AKTA)