EU daje 60 milijardi eura za zapošljavanje mladih, naša zemlja svega 12 miliona

Pariz i Berlin planiraju krajem mjeseca predstaviti historijski program za zapošljavanje mladih Evropljana u vrijednosti od 60 milijardi eura! Istovremeno, u Bosni i Hercegovini, koja ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih u Evropi, za ovakve projekte u ovoj godini planirano je blizu 24 miliona KM, od čega ni polovica programa još nije operativna.


mladi nezaposlenost1

Pariz i Berlin planiraju krajem mjeseca predstaviti historijski program za zapošljavanje mladih Evropljana u vrijednosti od 60 milijardi eura! Istovremeno, u Bosni i Hercegovini, koja ima najvišu stopu nezaposlenosti mladih u Evropi, za ovakve projekte u ovoj godini planirano je blizu 24 miliona KM, od čega ni polovica programa još nije operativna, navodi “Dnevni avaz”.

nezaposlenost3Program ”New Deal for Europe“ predvidio je da Evropska investicijska banka daje kredite onim preduzećima koja se obavežu da će zaposliti mlade ili da će ih obučavati. EU je već ranije dogovorila da do 2020. godine izdvoji šest milijardi eura za borbu protiv nezaposlenosti mladih. A ova suma će služiti kao garancija banci da može finansirati preduzeća koja zapošljavaju mlade sa 60 milijardi eura.

Programi zapošljavanja u BiH

Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) i kantonalne službe zapošljavanja pripremili su četiri programa za zapošljavanje mladih u ovoj godini. Sredstva su osigurana, ali se još čeka odobrenje Vlade FBiH da budu raspisani javni pozivi.

Ova četiri programa, koja su planirana da se provedu na prostoru FBiH, koštat će oko 17 miliona, dok je Zavod za zapošljavanje RS za svoj projekt zapošljavanja pripravnika VSS i VŠS planirao izdvojiti sedam miliona KM.

Distrikt Brčko, također, ima u planu projekt zapošljavanja pripravnika VSS u vrijednosti od 360.000 KM. Međutim, ovi programi nisu dovoljni da bi se osigurao posao za 220.000 mladih koji nemaju nikakvo zaposlenje.

Ekonomski ekspert Zlatko Hurtić za “Avaz” kaže da se u BiH ne radi mnogo da bi se smanjila nezaposlenost mladih ljudi.

– Obrazovni sistem ne proizvodi adekvatne kadrove i zbog čega je veliki broj mladih u službama za zapošljavanje. Dakle, nema kadrova koji su trenutno potrebni i rezultat je velika nezaposlenost. Zavodi za zapošljavanje nešto i rade, ali mi uopće nemamo viziju o zapošljavanju u ovoj zemlji, ne samo za mlade nego generalno. Vlade više vode računa o tome koliko penzija i socijalne pomoći da daju nego o tome koliko nezaposlenih zaposliti, rekao je Hurtić.

Kreativnost nema podršku

Ekonomista Fikret Čaušević smatra da je svaka investicija, svaki projekt za zapošljavanje mladih dobrodošao, ali da ih je u našoj zemlji vrlo malo.

– Malo je projekata za zapošljavanje, ne samo za mlade nego, općenito, za borbu protiv nezaposlenosti. Za one projekte koje je moguće realizirati, a jedan takav sam i ja prošle godine priložio, do sada nije bilo zainteresiranih za realizaciju takvih ideja. Imamo pametne i kreativne mlade ljude, ali, nažalost, njihova kreativnost nije podržana kako bi trebala biti. U BiH prije svega nedostaje spremnost da se pomogne mladima koji pokažu rezultate, smatra Čaušević.

(avaz.ba)