Kako položiti ispit(e)?

Kada položi prijemni ispit nema te osobe koja ne osjeti ogromno olakšanje. Iako jedan od najvažnijih, prijemni ispit, zapravo, predstavlja samo jedan u nizu ispita koji čekaju svakog studenta.


ispit

Kada položi prijemni ispit nema te osobe koja ne osjeti ogromno olakšanje. Iako jedan od najvažnijih, prijemni ispit, zapravo, predstavlja samo jedan u nizu ispita koji čekaju svakog studenta.

Piše: Nikolina Kunić

ispitSvakom srednjoškolcu djeluje pomalo nemoguća činjenica da studenti za svaki ispit uče i po nekoliko stotina stranica. Možda djeluje nemoguće, ali tajnu uspjeha ne predstavlja nikakva magija niti misterija – već trud i rad. Ne postoji neka drevna tajna o polaganju ispita, a da vi pri tome ni prstom ne mrdnete. Knjiga pod jastukom i slične metode mogu da dovedu do lošeg sna ili ukočenosti, ali ne i do položenog ispita. Posvećenost je riječ koje treba da se držite. Fakultet ste, u krajnjoj liniji, upisali da biste nešto naučili, napredovali u životu i stekli neophodne vještine, da radite ono što volite i u čemu treba da budete dobri.

Da se položi ispit potrebno je da se savladaju osnove. Svaki predmet ima neke osnovne koncepte koje treba razumjeti. Budite spremni da pročešljate udžbenike, bilješke s predavanja, posljednje ispite i na taj način pronađete najvažnije pojmove. Počnite od početka. Nema smisla učiti napredni nivo gradiva kada ni osnove niste savladali. Tek kada su osnove savladane, pređite na neke komplikovanije teme. Ukoliko učite samo da bi položili ispit (što ja ne savjetujem), treba pažljivo da dozirate napredno gradivo.

Prvo i prije svega – bez panike! Počnite da učite bar dvije sedmice unaprijed. Ukoliko ispit nije sutra, vrijeme treba da bude vaš saveznik. Uvijek je i lakše i bolje da učite svaki dan po malo i time budete temeljni nego da “navrat-nanos štrebate” od korice do korice. To, opet, ne znači da treba da učite od jutra do mraka. Odredite koji su vam prioriteti i njih se držite, ali šta god radili – ne odugovlačite s početkom.

(STUDOMAT.ba)