ETF Istočno Sarajevo promovisao 44 diplomirana inženjera i četiri mastera elektrotehnike

Student generacije imao je prosjek ocjena 9,64.


Foto: Srna

Na Elektrotehničkom fakultetu (ETF) Univerziteta u Istočnom Sarajevu su promovisana 44 diplomirana inženjera i četiri mastera elektrotehnike.

Advertisements

Dekan ETF-a Božidar Popović rekao je novinarima na 20. promociji diplomaca da imaju veliki broj studenata koji su diplomirali u prošloj akademskoj godini, na šta su posebno ponosni.

Nadam se da smo i mi malo pomogli tim studentima da pronađu prvi posao preko naše saradnje sa privredom. Želim da zahvalim kolegama sa Elektronskog fakulteta iz Niša koji su došli da uveličaju ovaj dan, kao i kolegama sa drugih univerziteta u okruženju, što pokazuje da smo postali bitan fakultet kako u RS-u, tako i regionu, istakao je Popović.

On je izrazio nadu da će, osim toga što se ETF nameće kao ozbiljna naučna institucija, imati veći broj studenata, te da će zajedno graditi visoko obrazovanje, a uz pomoć privrede i privredne kapacitete koji su potrebni RS-u i okruženju.

Popović je istakao da je planiran upis u novu akademsku godinu 100 studenata na tri studijska programa – Automatika i elektronika, Elektroenergetika i Računarstvo i informatika.

Do sada je već predalo aplikaciju za upis više od 50 studenata, nadam se da će taj broj danas biti dosta veći. Sljedeće godine planiramo i da otvorimo studijski program na engleskom jeziku na ETF-u i stvorimo mogućnost za saradnju sa drugim fakultetima u regionu, ali i da ovdje studiraju studenti iz cijelog svijeta, rekao je Popović.

On je zahvalio predstavnicima kompanije “Lanako”, koji su opremili računarsku salu sa 17 novih računara koji će biti korišteni u obrazovne svrhe na Fakultetu. Popović je zahvalio i predstavnicima medija koji promovišu ETF, ali i Univerzitet u Istočnom Sarajevu, te su im ovom prilikom uručene i zahvalnice.

Dekan Elektronskog fakulteta u Nišu Dragan Mančić, koji je prisustvovao svečanoj promociji diplomaca, izjavio je novinarima da su oduvijek imali dobru saradnju sa ETF-om u Istočnom Sarajevu, te je oko 20 profesora i asistenata duže izvodilo ovdje nastavu, a među njima je i on, piše srpskacafee.com.

Naša saradnja je intenzivna, pre svega, u domenu doktorskih studija, gde studenti ovog fakulteta upisuju doktorske studije kod nas u Nišu. Nadam se da će neko od novih diplomiranih studenata upisati doktorske studije u Nišu, istakao je Mančić.

Student generacije ETF-a Univerziteta u Istočnom Sarajevu Nemanja Dobranić, sa prosjekom ocjena 9,64, rekao je da mu predstavlja veliko zadovoljstvo i čast što je nosilac ove titule.

On je dodao da je tokom studiranja stekao znanje koje će mu biti od velike koristi u budućem radu i stručnom usavršavanju.

Fakultet proizvodi veliki stručni kadar iz razloga što raspolaže značajnim ljudskim resursom, profesionalnim nastavnim kadrom, kao i odličnim materijalno-tehničkim uslovima. Naše kolege su izuzetno prepoznate po završetku studija i brzo pronalaze prvo zaposlenje i profesionalno napreduju na tržištu rada, istakao je Dobranić, koji je trenutno zaposlen kao softver inženjer u lokalnoj firmi, a planira dalje usavršavanje.

Milica Vuković, koja je diplomirala na smjeru Računarstvo i informatika na ETF-u, istakla je da trenutno radi na ovom fakultetu kao asistent.

Fakultet jeste zahtjevan i potrebno je dosta truda i rada, ali nudi i mnoge pogodnosti, kao što su programi studenskih razmjena, a ja sam jedan semestar provela na univerzitetu u Španiji. Moja preporuka budućim brucošima je da upišu ETF u Istočnom Sarajevu, rekla je Vukovićeva.

Svečanoj promociji diplomaca ETF-a prisustvovao je rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić, dekani fakulteta, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, načelnici opštine Istočno Novo Sarajevo Jovan Katić i Pala Boško Jugović, zamjenik načelnika opštine Istočna Ilidža Miroslav Lučić, kao i predstavnici privrednog, kulturnog i javnog života grada.