“Erasmus plus”: Novi program razmjene za mlade u Evropi

Evropska unija želi da podstakne mlade da više odlaze u inostranstvo na učeničku ili studentsku razmjenu. Novi program zove se "Erasmus plus" i trebalo bi da se sprovoditi u narednih sedam godina.


Evropska unija želi da podstakne mlade da više odlaze u inostranstvo na učeničku ili studentsku razmjenu. Novi program zove se “Erasmus plus” i trebalo bi da se sprovoditi u narednih sedam godina.

Advertisements

Mediteranska kuhinja, sunca koliko ti srce želi i uz put još naučiš španski – Bianca Lopez još se i danas topi od zadovoljstva kada priča o semestru koji je provela u Madridu, piše Deutsche Welle.

Ova studentica psihologije iz Bona i sama je napola Španjolka, ali je kao maternji jezik naučila samo njemački. Da bi konačno bolje upoznala i špansku kulturu 2009. je uz pomoć “Erasmusa”, programa za međunarodnu studentsku razmjenu, provela semestar na Univerzitetu Komplutense u Madridu.

– Krenula sam na studije odmah nakon mature i htjela sam da iskusim nešto novo prije nego što se zaposlim, sjeća se Bianca Lopez.

Više para uz indeks kroz povoljne studentske kredite

Ona je jedna od 30.000 studenata iz Njemačke koji uz pomoć Erasmusa svake godine odlaze na studiranje u inostranstvo. Taj program EU već 25 godina šalje studente i predavače po univerzitetima u 33 zemlje koje su uključene u isti. To funkcioniše zahvaljujući partnerskim univerzitetima koje u inostranstvu ima svaka visoka škola.

Ali, nisu samo studenti ti koji na taj način mogu da odu u inostranstvo. Uz pomoć EU iskustva u inostranstvu mogu da skupljaju i učenici srednjih škola kao i oni koji se usavršavaju za pojedine zanate ili zanimanja. Za njih postoje programi kao što su “Leonardo da Vinci” i “Comenius”, a koji funkiconišu po istom načelu kao i “Erazmus”.

16 milijardi eura za mlade Evropljane

Advertisements

Da bi još više mladih Evropljana poput Bjanke moglo da iskusi šta se zbiva van njihove zemlje, Evropska unija nedavno je odlučila da će još više podsticati međunarodnu razmjenu učenika, studenata i praktikanata.

Predstavnici Evropske komisije i Evropskog parlamenta složili su se početkom juna ove godine u Briselu oko uvođenja novog programa “Erasmus plus” (Erasmus+). U narednih sedam godina taj program bi trebalo da omogući da više od sedam miliona mladih dio svog obrazovanja stekne u inostranstvu. To je skoro dvostruko više nego do sada.

To će biti moguće uz pomoć 16 milijardi eura koji će za te svrhe stajati na raspolaganju u periodu između 2014. i 2020. Dosadašnji programi “Erasmus”, “Leonardo da Vinci” i “Comenius” postaće sad dio jedinstvenog programa “Erazmus plus”

Cilj je da mladi povećaju mogućnost zapošljavanja širom Evrope

U “Erasmus plus” biće uključen i dosadašnji program za mlade kao i jedna nova sportska akciju. Tako EU želi da podstakne i saradnju različitih sektora u obrazovanju. Ciljevi programa su mobilnost, partnerstvo i podrška politici. Mobilnost je pri tom izuzetno važna jer se političari nadaju da bi tako mogli da se izbore sa sve većom nezaposlenošću među mladima. Više od 5,6 miliona mladih iz EU mlađih od 25 godina je u maju 2013. bilo nezaposleno, što je stopa od gotovo 23,5 posto. “Erasmusom plus” mladi bi trebalo da se bolje kvalifikuju za poslove u cijeloj Uniji.

Nove mogućnosti za studente

Za studente program donosi mnoge novosti. Na primjer, oni će u budućnosti moći da po cijeloj Evropi svoje kompletne master-studije finansiraju iz pomoć kredita sa povoljnim kamatama. Jer sa dosadašnjim “dodatkom za mobilnost” od 300 eura mogao je da se pokrije samo dio troškova. Uz to, otvara se i mogućnost razmjene i sa nekim zemljama van Evropske unije.

(dw.de)